Modernisering van het Israëlische leger gaat verder

Het Israëlische leger (IDF) acht zijn grondtroepen – tanks, infanterie, gevechtstechnologie en artillerie – dringend aan herziening toe, wil het voorbereid zijn op de gevechten die het in toekomstige oorlogen waarschijnlijk zal tegenkomen, schrijft The Times of Israël.

Door Redactie Israel Today |

Afbeelding: Israëlische Humvees (Foto: Bazel Awidat/Flash90)

De dagen dat een enkele tankpeloton of parachutisten­compagnie een bergtop veroverde op een vijandelijk leger liggen achter ons. De volgende oorlog van de Israëlische strijdkrachten, of het nu in Gaza, Zuid-Libanon of elders in het Midden-Oosten is, zal vooral in stedelijke gebieden worden uitgevochten – zo niet in dichtbevolkte steden, dan toch tenminste in ontwikkelde steden – en zal worden gevoerd tegen terroristische groeperingen en individuele cellen die autonoom en onafhankelijk opereren tussen een burgerbevolking.

In Israël ontworpen en geproduceerde ‘Merkava’ tank en ‘Namer’ pantservoertuigen voor een ‘oefenstad’ van de IDF. (Foto: David Cohen/Flash90)

Volgens de militairen zal de verovering van een hoofdstad of de vernietiging van een commando­centrum niet langer volstaan. Het moet een groot aantal operaties tegelijkertijd kunnen uitvoeren om een vijand snel en effectief te vinden en te vernietigen, zodat de oorlog snel kan worden beëindigd, voordat een groot aantal raketten en projectielen op Israëlische burgers en belangrijke gebouwen zijn afgevuurd.

Om de grondtroepen te moderniseren, wordt in het Momentum Plan van IDF-stafchef Aviv Kochavi uitvoerig ingegaan op het opsplitsen van homogene eenheden met beperkte capaciteiten en het omvormen ervan tot multidisciplinaire eenheden, die in staat zijn het volledige scala aan militaire capaciteiten te leveren. Deze inspanningen omvatten de aankoop van nieuwe uitrusting voor de grondtroepen, met inbegrip van betere richtkijkers, vanaf de schouder gelanceerde afweerraketten en kleine drones, alsook de training van soldaten in nieuwe methoden en de verbetering van de communicatie tussen de eenheden.


Israëlische legeroefening aan de Israëlisch-Syrische grens met M109 gepantserde artillerie. (Foto: David Cohen/Flash90)

Om de militairen voor te bereiden op een nieuw tijdperk van oorlogsvoering hebben de grondtroepen onder leiding van generaal-majoor Yoel Strick een aantal nieuwe eenheden gecreëerd die zullen worden gebruikt om nieuwe concepten en technieken te ontwikkelen die zich uiteindelijk over het hele leger zullen verspreiden.

Dit zijn onder andere de zogenaamde Multi­dimensionele Aanvals­brigade, een eenheid die nieuwe gevechts­doctrines en methoden ontwikkelt voor de rest van de grondtroepen door nieuwe manieren te vinden om de reeks wapens en platforms van de IDF te gebruiken.

Naast de theoretische ontwikkeling van nieuwe technieken heeft de IDF vorig jaar een eenheid gevormd -de zogenaamde ‘Ghost Unit’, ook wel bekend als de Multi-Facet Unit – die dient als laboratorium om de nieuwe ontwikkelingen te testen. De eenheid, die bestaat uit infanteristen, speciale strijdkrachten, tanks, gevechtsingenieurs, inlichtingenofficieren en piloten, voltooide vorige maand haar eerste grote oefening, die door de militairen als een succes werd gezien.

De Ghost Unit kan, naast zijn functie als proeftuin in gesimuleerde gevechten, worden ingezet in echte scenario’s, zoals vorige maand het geval was toen hij naar de Libanese grens werd gestuurd toen de IDF zich schrap zette voor aanvallen van de terreurorganisatie Hezbollah en zich voorbereidde voor vergeldingsacties.

Bovendien kunnen lagere infanterieofficieren nu luchtaanvallen aanvragen (wat een tijdrovende en complexe zaak was), kleinere drones of artillerievuur aanvragen. Deze officieren zullen een doelwit op een digitale kaart kunnen weergeven en een computer zal de beste manier berekenen om het doelwit aan te vallen, rekening houdend met de efficiëntie, de beschikbaarheid en de kosten. Het algoritme (totaal van gegevens) bepaalt dan of een gevechtsvliegtuig op het doelwit zal vuren, een houwitser schoten zal afvuren, of de infanterie raketten zal lanceren vanaf een veilige afstand.

Soldaten van de Ghost Unit namen in juni deel aan een oefening van een week. (Foto: IDF)

Er is echter het probleem dat de vijanden vaak moeilijk te vinden zijn, omdat ze vaak in bewoonde gebieden, tunnels of andere schuilplaatsen opereren. Om deze moeilijkheid te overwinnen, investeert de IDF in goedkope, direct beschikbare sensoren die snel kunnen worden ingezet op een slagveld – eerst door mensen en later door robots – en in de veel duurdere computer­systemen die in staat zijn om de gegevens, die door deze apparaten worden gegenereerd te interpreteren. Met een relatief goedkope sensor op de buitenmuur van een gebouw kunnen de soldaten in het veld zien wat erin of direct onder hen gebeurt.

Sommige infanteriesoldaten zijn ook getraind in rudimentaire oorlogsvoering in het elektromagnetisch spectrum, waarbij ze leren hoe ze elektronische signaal uitzendende opsporingsapparaten kunnen gebruiken om vijandelijke strijders en posities te lokaliseren.

Ondanks de beste voorbereiding op een oorlog hoopt Israël het leger niet te hoeven gebruiken en het alleen te gebruiken als afschrikmiddel.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.