Mobiele intensive care-eenheid voor Druzische stad

De afdeling van Magen David Adom (MDA) in de Druzische stad Julis in Galilea onderscheidt zich door de unieke wijze waarop zij allerlei vormen van hulp biedt op medisch gebied, maar ook op het humanitaire vlak, voor de inwoners in de stad en de omgeving.

Door Redactie Israel Today |

Afbeelding: Onthulling van de naam van de goede gever van de ambulance, die naar goed Joods gebruik duidelijk is vermeld. (Foto: MDA)

Deze zomer werd een mobiele intensive care unit (MICU) officieel in gebruik genomen op de Magen David Adom-afdeling in Julis. Deze MICU zal geavanceerde medische zorg bieden aan de inwoners van de stad en de omliggende gebieden, en zal een belangrijke bijdrage leveren aan de verbetering van de medische zorg door Magen David Adom bij onge­vallen op de nabij­gelegen snelwegen 70 en 85. Tot nu toe was er alleen een normale ambulance in gebruik op deze hulppost. De MICU zal hulp kunnen bieden bij gecom­pliceerde medische noodgevallen.

Het MDA-station in Julis telt meer dan 130 personeels­leden en vrijwilligers, waaronder ongeveer 70 jonge vrijwilligers. Ongeveer 150 inwoners van de stad zijn gecertificeerd als Life Guardians, waaronder artsen, verpleeg­kundigen en inwoners van omlig­gende dorpen. De hulppost blinkt uit in unieke humanitaire activiteiten voor de bewoners van de streek, zoals het inzamelen en verdelen van voedsel voor het islamitische Offerfeest en het steunen van de MDA bloeddonor-dagen.

MDA-vrijwilligster Lubna Kwas is de dochter van wijlen Suleiman Kwas, een inwoner van Julis die omkwam bij een auto-ongeluk, toen hij in 1984 een ambulance bestuurde. Namens de familie zei zij: ‘Wij hebben de belangrijke taak op ons genomen om reddings­teams hier in het dorp op te leiden, en daarmee het werk van mijn vader voort te zetten. Ik sta hier vandaag met opge­heven hoofd, dankzij het feit dat ik ben opgegroeid met de levens­reddende waarden die mijn vader ons heeft bijgebracht’.

Inwijdings­ceremonie in Julis van de mobiele intensive care-eenheid. (Foto: MDA)

Wissam Nabwani, de voorzitter van het gemeente­bestuur van Julis, zei: ‘Ik zegen de handen van het MDA, en dank u voor de over­vloedige hulp voor dit levens­reddende werk. Meer dan 50 [volwassen] vrijwil­ligers zijn beschikbaar in de gemeen­schap om levens­reddende diensten te verlenen aan de MDA. Wij willen onze oprechte dank uitspreken aan alle vrijwilligers en medewerkers, zonder wie dit niet mogelijk zou zijn geweest’.

Mounhal Hamoud, eigenaar van Merkaza Company, die de MICU heeft geschonken: ‘Ik sta hier vandaag vol enthousiasme en blijdschap. Het is voor mij een grote eer om deel uit te maken van dit belangrijke initiatief. Ik wens iedereen heel veel geluk en bedank alle partners uit de grond van mijn hart. We zullen de bewoners van Julis van ganser harte blijven helpen’.

De geestelijk leider van de Druzische gemeenschap, Sheikh Mowafaq Tarif: ‘Bijna elke dag zijn onze bewoners op de hulp van de reddingsdiensten aangewezen. De ingebruikname van deze MICU is hierbij erg belangrijk, en zal de hoogstaande praktijk van het hulp bieden aan hen die het nodig hebben, ondersteunen. Het MDA is al lang een synoniem geworden voor het leveren van inspanning, het geven aan en het helpen van alle [burgers, of het nu Joden, Druzen of Arabieren zijn] …’Aanvulling door de Redactie
Van alle niet-Joodse minderheden in Israël, hebben de Druzen altijd blijk gegeven van een hoog niveau van inte­gratie en loya­liteit binnen de Israëlische samen­leving. De Druzen hebben hun eigen godsdienst, maar spreken Arabisch (en Hebreeuws). Hun jonge mannen dienen in het Israëlische leger.

Deze zomer werd in de Druzenstad Julis de eerste mobiele intensive care-unit in gebruik genomen, onder toezicht van Magen David Adom (MDA), het Israëlische ‘Rode Kruis’. Stappen als deze helpen de vreedzame en eervolle coëxistentie in Israël te versterken. Zoals Israel Today in het verleden eerder heeft gemeld, bloeit de multi-etnische samen­werking tussen het MDA en de levensreddende medische zorg in Israël.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.