Misschien naar Jeruzalem, misschien uit Jeruzalem…

Zo nu en dan duikt de naam Jeruzalem, de verklaarde hoofdstad van Israël, op in een of ander land. De meeste landen wijzen de aanspraak van de Joden op de stad resoluut van de hand. Tussen haakjes – deze weigering om de door een land aangewezen hoofdstad te erkennen overkomt geen enkel ander land ter wereld.

Door Stan Goodenough | | Onderwerpen: Jeruzalem, ambassade
De Knesset, zetel van de regering in de Israëlische hoofdstad Jeruzalem. Foto: Moshe Shai / Flash90

Deze week verscheen Jeruzalem op het scherm van Groot-Brittannië, en op dat van Honduras. In Groot-Brittannië, toen Liz Truss aankondigde dat ze zou overwegen de ambassade van haar land naar de stad te verplaatsen. En op het scherm van Honduras, toen Xiomara Castro zei dat ze overwoog de ambassade van haar land daar weg te halen.

Toekomstige premier van het Verenigd Koninkrijk?

Als je nog niet gehoord hebt van Liz Truss, dan zal je dat binnenkort misschien wel doen, of misschien ook niet. Op dit moment is zij de aftredende minister van Buitenlandse Zaken en de voornaamste kandidaat in de race om Boris Johnson te vervangen als premier van het Verenigd Koninkrijk op 5 september.

Oh, hmm. Als u nog nooit van het Verenigd Koninkrijk hebt gehoord, het heette vroeger Groot-Brittannië; ook wel het Britse Rijk. Sinds het zijn belofte om de Joden te helpen hun voorvaderlijk vaderland te hervestigen heeft verraden, en vervolgens zijn Royal Navy heeft gebruikt om dat land te blokkeren – en zo te verhinderen dat Joden die de Holocaust ontvluchtten daar konden verblijven – is het niet langer een imperium en is het zeker niet groot meer.

Hoe het ook zij, het land blijft zichzelf profileren als een belangrijke speler in internationale aangelegenheden en ik veronderstel dat het dat in zekere zin ook is. Het heeft tenminste de op zeven na grootste economie ter wereld, gemeten naar koopkrachtpariteit (dank Wiki). En het is een goede vriend van de Verenigde Staten.

In ieder geval, volgens een geanimeerd verslag in The Jerusalem Post deze week, stuurde Truss vrijdag een brief aan de Conservatieve Vrienden van Israël waarin ze schreef: “Ik begrijp het belang en de gevoeligheid van de locatie van de Britse ambassade in Israël [en] ik zal een verhuizing herzien om ervoor te zorgen dat we op de sterkste voet opereren binnen Israël.”

The Spectator raakte ook helemaal opgewonden: “Liz Truss heeft een historische verschuiving in het Britse buitenlands beleid aangekondigd door te zeggen dat ze de locatie van de Britse ambassade in Israël zal herzien om de banden met de Joodse staat te versterken.”

Opgewonden ben ik niet, ondanks het feit dat Truss een andere weg inslaat dan Johnson en Teresa May voor hem – zij verwierpen beiden met klem zoiets te overwegen. Zoals iedereen die diplomatieke dubbelzinnigheid begrijpt, kan zien, wordt hier door Truss geen enkele echte toezegging gedaan.

En dat is misschien allemaal niet zo belangrijk. Ze heeft de race nog niet gewonnen.

President van Honduras

Dus, op naar Xiomara Castro, president van Honduras sinds januari dit jaar.

Afgelopen juni werd Honduras het vierde land dat zijn ambassade in Jeruzalem plaatste, na de VS, Guatemala en Kosovo. De toenmalige premier van Israël, Naftali Bennett, zei tegen de toenmalige president van Honduras, Juan Orlando Hernandez, dat hij “in de bladzijden van de geschiedenis zou worden opgetekend als iemand die een moedige en gerechtvaardigde daad heeft verricht voor de Staat Israël.”

“Je bent een echte vriend,” jubelde Bennett. Wat een paar maanden later een “oeps!” werd, toen Hernandez aan de VS werd uitgeleverd op beschuldiging van drugshandel.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat Castro overweegt een omgekeerde weg in te slaan. Volgens haar minister van Buitenlandse Zaken “is de kwestie van het verplaatsen van de ambassade naar Tel Aviv … een onderwerp dat haar interesseert, evenals het onderhouden van een evenwichtige relatie met de andere Arabische landen en Israël.”

Ah ja, de Arabieren. Het lijkt erop dat deze dame in de geschiedenisboeken wil worden opgenomen als iemand die een moedige en gerechtvaardigde daad heeft verricht voor de staat Palestina. Behalve dat haar daad laf is, ze is niet gerechtvaardigd, er is geen staat Palestina.

Google de adressenlijst van de ambassades van alle landen die diplomatieke betrekkingen onderhouden met Israël, en u zult zien dat in alle gevallen (met uitzondering van Nederland, om goedaardige redenen), al hun ambassades zich bevinden in de stad die door het gastland is aangewezen als hoofdstad, behalve als het om Israël gaat.

Ik weet wat dat tegen Israël zegt. Wat zegt het u?

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox