LedenMisbruik in de Bijbel – deel 3

In dit deel gaat het over de verkrachting van Tamar door Amnon. In 2 Samuel 13 krijgen we iets van Tamars persoonlijkheid te zien als we haar bij Amnon om genade horen smeken.

Door Anat Schneider | | Onderwerpen: Vrouwen uit de Bijbel
Foto: Matanya Tausig / Flash90

Dit artikel verscheen in het augustus/september 2023 – magazine van Israel Today. Leden van Israel Today lezen de artikelen eerst. Ben je nog geen lid? Klik hier!


In deel 1 verbaasden we ons enigszins over de Wet van Mozes. Want waarom lijkt het erop dat niet alleen de dader, maar ook het slachtoffer gestraft werd? In deel 2 bespraken we de verkrachting van Jakobs dochter Dina door Sichem. En in deel 3 gaat het over de verkrachting van Tamar door Amnon. In 2 Samuel 13 krijgen we iets van Tamars persoonlijkheid te zien als we haar bij Amnon om genade horen smeken.

Het verhaal van Amnon en Tamar is in sommige opzichten een spiegelbeeld van het verhaal van Sichem en Dina. Er komen verbazingwekkende dingen naar voren als je ze allebei leest. Twee verhalen waarvan de details zijn omgedraaid.

Laten we de twee verhalen vergelijken. De plaats van de verkrachting. In Dina‘s verhaal is zij het zelf die vrijwillig naar de stad gaat waar Sichem woont. In het verhaal van...

Israël Vandaag Lidmaatschap

Word Lid

 • Lees alle content voor leden

                     

  Krijg exclusieve en verdiepende artikelen uit Israël.

 • Steun betrouwbare journalistiek, rechtstreeks vanuit Jeruzalem

                     

  Raak verbonden met Israël, vanuit huis.

 • Laat de stem van hoop en waarheid horen

  Word onderdeel van de internationale Israel Today-familie