Minister waarschuwt voor derde golf coronavirus

De Israëlische minister van Volksgezondheid, Yuli Edelstein, heeft gewaarschuwd voor een derde golf van besmettingen aan het Coronavirus, en bekritiseerde het kabinetsbesluit om aan een straat gelegen winkels te heropenen, tegen de aanbevelingen van zijn ministerie in.

Door Redactie Israeltoday.nl |

Vorige week woensdag stond het kabinet winkels toe te heropenen, met maximaal vier klanten in de winkel, op gepaste sociale afstand, met mondkapjes op en een plastic afscherming rond de kassa’s. Alle winkelcentra in Israël blijven gesloten, bericht WIN

Het besluit tot heropening was genomen op initiatief van minister van Financiën Yisrael Katz, omdat veel detail­handelaren door de sluiting in financiële problemen waren gekomen en aandrongen op over­heids­maat­regelen. Edelstein had het beter gevonden, wanneer de regering de winkeliers had gecompenseerd, omdat het erger is hen nu te laten heropenen en over een paar weken te vertellen dat ze weer moeten sluiten.

Russische Coronavirus vaccin
Het Jeruzalemse universiteitsziekenhuis Hadassah is bezig in de komende maanden 1,5 miljoen doses van het Russische coronavirus Spoetik 5 aan te kopen. Het ziekenhuis wil het vaccin ook laten registreren bij het ministerie van Volksgezondheid. Indien dit ministerie hiermee instemt, op basis van de registratie van het vaccin in Rusland, kan het over twee of drie maanden aan Israëli’s worden aangeboden. Het zou dan het eerste vaccin zijn dat in Israël wordt geregistreerd.

Hadassah werkt in het Moskouse Skolkovo Innovation Center mee aan de fase 3 klinische testen, die nog een of twee maanden vergen. Hierbij wordt het vaccin getest bij 40.000 mensen in Rusland en enkele andere landen, bericht The Jerusalem Post.

Het Russische vaccin is gebaseerd op het coronavirus zelf. De meest voorkomende vaccins zijn levende vaccins die gebruik maken van een verzwakte vorm van de ziekteverwekker. Omdat deze vaccins zo veel lijken op de natuurlijke infectie die ze helpen voorkomen, creëren ze een sterke en langdurige immuniteitsreactie.

Naast het nu bestelde Russische vaccin heeft de Mossad recent 25.000 doses van een nieuw Chinees vaccin aangeleverd, en de regering heeft een order geplaatst bij het Amerikaanse pharmaceutische bedrijf Moderna.

De testen met het Israëlische vaccin Brilife zijn begonnen, en gaan tot nu toe goed. ‘Ik verwacht dat komende zomer alle inwoners van Israël het corona vaccin krigen’, verwacht Shmuel Yitzhaki, hoofd van de afdeling Biologie van het Israel Institute for Biological Research.

Boete op grote bijeenkomsten sterk verhoogd
De Israëlische regering heeft de boete voor bedrijven op het houden van grote bijeenkomsten verdubbeld tot 10.000 shekel (€ 2.500). Bekend is, dat grote bruiloftsfeesten een bron van besmetting met het coronavirus vormen. De boete voor het houden van grote bruiloften en het open houden van middelbare scholen gaat nog meer omhoog. Met de boete wil het coronakabinet de naleving van de richtlijnen afdwingen, omdat het land worstelt met het omlaag brengen van de aantallen besmettingen. De verhoging van de boetes moet nog worden goed­gekeurd door de Knesset, waar het kan rekenen op fors verzet van de orthodoxe partijen, die de orthodoxe scholen open willen houden, aldus WIN.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.