‘Mine’ vindt uw gegevens in bedrijfscomputers

Welke bedrijven hebben mijn gegevens en hoe kan ik ze beschermen, of verwijderen? Voor die vraag richtten drie jonge Israëli’s met ruime ervaring op het gebied van informatica en beveiliging van het internet het bedrijf ‘Mine’ op.

Door Michael Selutin |

Als u denkt dat het moeilijk is om wachtwoorden te onthouden, moet u proberen te onthouden op welke websites u persoonlijke gegevens hebt ingevoerd. Deze gegevens liggen bij internet bedrijven en worden vaak doorgegeven aan derden of zelfs gestolen door hackers. Consumenten weten daarentegen vaak niet waar hun gegevens zijn opgeslagen, wat er mee gebeurt en wat ze kunnen doen om hun privacy te beschermen.

Drie jonge Israëli’s hebben dit probleem aangepakt. Gal Ringel, Gal Golan (beiden met ervaring in de Israëlische Cyber Intelligence Unit 8200) en Kobi Nissan hebben in 2019 het in Londen gevestigde ‘Mine‘ opgericht, waarmee internet­gebruikers kunnen uit­zoeken welke bedrijven hun persoonlijke gegevens hebben opge­slagen, en vervolgens beslissen of ze deze daar laten staan. Het product van Mine is gebaseerd op kunst­matige intelli­gentie en zoekt namens de klant voort­durend op het internet naar zijn gegevens. Als hij vervolgens zijn persoonlijke gegevens wil laten verwijderen, wordt contact opgenomen met het betreffende bedrijf.

Sinds het product ongeveer een jaar geleden in Europa op de markt kwam, is het meer dan 100.000 keer gedownload en heeft het meer dan 1.300.000 verzoeken tot verwijdering van gegevens naar 150.000 bedrijven wereldwijd gestuurd. Daarvan waren er meer dan 15.000 zogenaamde ‘Epic Saves’, waarbij de Mine software persoonlijke gegevens uit commerciële databases verwijderde, kort voordat deze door hackers werden gestolen, zoals enige tijd geleden het geval was met de lucht­vaart­maat­schappij EasyJet.

Zie ook: Siliconcanals.com en Israel21c.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.