Milei belooft ambassade naar Jeruzalem te verplaatsen en zet Hamas op zwarte lijst

De nieuwe Argentijnse president Javier Milei is gisteren in Israël aangekomen voor een solidariteitsbezoek.

Door Redactie Israel Today | | Onderwerpen: ambassade, Argentinië
De Israëlische president Isaac Herzog ontvangt zijn Argentijnse ambtgenoot Javier Milei in zijn residentie in Jeruzalem, 6 februari 2024. Foto: Haim Zach / GPO

De Israëlische president Isaac Herzog ontmoette dinsdagavond zijn Argentijnse ambtgenoot Javier Milei in zijn residentie in Jeruzalem, die zich had uitgesproken voor de verhuizing van de ambassade van zijn land naar de hoofdstad en voor het aanmerken van Hamas als terroristische organisatie.

Voorafgaand aan de openbare ontmoeting overhandigde Herzog Milei een Hebreeuwse Bijbel als teken van erkenning voor zijn krachtige steun voor de staat Israël en het Joodse volk.

“Het Israëlische volk voelt een grote warmte en vriendschap ten opzichte van Argentinië,” zei Herzog, “Uw bezoek hier is een voorbeeld van de unieke relatie die we hebben met Argentinië en het feit dat we zoveel Israëli’s hebben wiens familie uit Argentinië komt.

“U hebt uw liefde en genegenheid getoond voor zowel het Joodse volk als voor de natiestaat van het Joodse volk, de staat Israël, en daarvoor danken wij u uit de grond van ons hart,” voegde hij eraan toe.

Milei zei: “Vanaf de eerste dag heb ik mij ervoor ingezet dat mijn eerste diplomatieke bezoek als president aan de staat Israël zou zijn. Ik ben nu hier om mijn belofte in te lossen”.

Milei beschreef zijn bezoek als “een concreet bewijs van ons engagement sinds de eerste dag van de terroristische aanval van Hamas op 7 oktober”.

Argentinië had “niet alleen de terroristische daden van Hamas veroordeeld”, vervolgde hij, “maar ook onze solidariteit betuigd met de staat Israël en bleef in deze context het recht op legitieme zelfverdediging van Israël steunen”.

Milei zei ook dat hij een wetsvoorstel had gestuurd naar het lagerhuis van het Argentijnse Congres “dat precies de vrijlating van de gijzelaars eist, natuurlijk alle gijzelaars”.

Hij werkt ook aan een project om Hamas tot terroristische organisatie te verklaren en beschreef het als “een ander teken van de historische verbondenheid, steun en vriendschap tussen onze volkeren”.

Milei kwam dinsdag aan in Israël en herhaalde onmiddellijk zijn belofte om de ambassade van zijn land naar Jeruzalem te verplaatsen en een nieuw hoofdstuk te openen in de bilaterale betrekkingen.

De driedaagse solidariteitsreis, een van zijn eerste buitenlandse reizen sinds hij twee maanden geleden zijn ambt aanvaardde, betekent een fundamentele verschuiving in het buitenlands beleid van Buenos Aires ten opzichte van de Verenigde Staten en Israël na decennia van steun aan Arabische landen.

De reis van de president omvat ook een bezoek aan een kibboets aan de grens met de Gazastrook, die hard werd getroffen door terroristen van Hamas tijdens het bloedbad op 7 oktober, een ontmoeting met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, een bezoek aan het Yad Vashem Holocaust Museum in Jeruzalem en een gebed bij de Westelijke Muur.

De Argentijnse president Javier Milei bezocht de Westelijke Muur in de Oude Stad van Jeruzalem op 6 februari 2024.

Netanyahu verwelkomde Milei dinsdag hartelijk in Israël in een verklaring – het eerste bezoek van een Latijns-Amerikaans staatshoofd sinds het begin van de oorlog – en feliciteerde hem met zijn inzet om de ambassade naar Jeruzalem te verplaatsen. De twee politici zullen elkaar woensdag ontmoeten in Jeruzalem.

Milei, een uitgesproken filosemiet, heeft zijn rabbijn Axel Wahnish, die hem tijdens zijn bezoek zal vergezellen, aangesteld als de volgende Argentijnse ambassadeur in Israël. In de kleine delegatie zit ook de Argentijnse minister van Buitenlandse Zaken Diana Mondino.

Milei, een beeldenstormer en politiek buitenbeentje, werd in november verkozen te midden van een economische crisis en torenhoge inflatie die het grote Zuid-Amerikaanse land al lang teisteren. Een week na zijn verkiezingsoverwinning reisde hij naar de VS voor regeringsvergaderingen en bezocht hij het graf van de Lubavitcher rabbijn Menachem Mendel Schneerson in New York.

Zijn onwrikbare steun voor Israël zet vraagtekens bij de decennialange ondubbelzinnige steun van Arabische landen in het overwegend katholieke Latijns-Amerikaanse land en contrasteert met buurland Brazilië, waarvan de linkse leider, president Lula da Silva, zeer kritisch is over de oorlog van Israël in Gaza.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox