
Een van de mooiste en meest unieke kenmerken van Jeruzalem zijn de stenen waarmee het is gebouwd. Nergens anders ter wereld, zelfs niet in andere steden in Israël, is deze unieke bouwstijl te vinden.
De huizen zijn gebouwd van gehouwen Jeruzalemsteen die de stad haar kenmerkende karakter en kleuren geeft.

De Jeruzalemsteen wordt met ingewikkeld handwerk gemaakt. Foto Flash90
Naar mijn mening is deze stijl geïnspireerd op de Klaagmuur – de enige overgebleven muur van de Tempel uit de eerste eeuw – een muur van massieve stenen die overweldigend zijn in hun textuur en het gevoel van heiligheid dat zij overbrengen. Tegenwoordig lopen de spleten tussen de stenen over van de gebeden op kleine stukjes papier die mensen daar invoegen als gebed naar God – om Hem te bedanken en om Zijn zegen te vragen.

De machtige stenen bewaken de verlanglijstjes van de mensen. Foto Jack Bentley/ Flash90
De inspiratie voor het bekleden van de gebouwen van Jeruzalem met stenen komt ook van de oude stadsmuur, die geheel uit stenen van Jeruzalem was opgetrokken. Hoewel Jeruzalem nu een uitgestrekte metropool is, bestaat het voornamelijk uit de oude stad en haar muren.
Toen men in het midden van de 19e eeuw begon te bouwen buiten de beschermende muren van de Oude Stad – in de “westelijke” wijken – was het gebruikelijk om geen huizen te bouwen boven de hoogte van de oude stadsmuur. Bij een bezoek aan Jeruzalem vindt men nog steeds de charmante lage gebouwen die de “nieuwe” stad kenmerken en haar maken tot wat zij is.
De gebouwen zijn allemaal gemaakt van “Jeruzalemsteen” in zijn verschillende tinten. Er zijn crèmekleurige, roodachtige en grijze stenen – allemaal uit de omgeving. Als iemand die geboren en getogen is in Jeruzalem, ben ik erg gesteld op deze stenen en ben ik verliefd geworden op hun uiterlijk. Jeruzalem is echt een wezenlijk deel van mijn ‘zijn’.
Toen ik naar andere landen begon te reizen, merkte ik dat – overal waar ik stenen gebouwen tegenkwam die me aan Jeruzalem deden denken – ik me thuis voelde.

De muren van de oude stad hebben een magisch effect. Foto Hadas Parush Flash90
Helaas zijn de dingen vandaag de dag veranderd. In Jeruzalem bouwen projectontwikkelaars al hoge gebouwen en de autoriteiten nemen het minder nauw met de unieke stenen gevels van Jeruzalem. Iedereen die Jeruzalem kent, kan voelen hoe de “kleur” van de stad geleidelijk verandert. Voor mij persoonlijk is dit pijnlijk.

Israëlische kinderen leren op jonge leeftijd over de stenen van Jeruzalem. Foto Jonathan Sindel Flash90
Er zijn heel wat Israëlische gedichten en liederen die melding maken van de Steen van Jeruzalem, de oudste visuele herinnering aan de spirituele geschiedenis van de stad, die ons, zonder het te beseffen, verbindt met iets van de sfeer van goddelijkheid en heiligheid van de stad. Een van de gedichten zegt over de Klaagmuur:
“Sommige mensen hebben een hart van steen.”
“Sommige stenen hebben een menselijk hart”.
De Klaagmuur heeft een menselijk hart.
Ik wens u een gelukkige en inspirerende Jeruzalemdag!