Microsoft plant nog meer investeringen in Israël

De Amerikaanse softwaregigant Microsoft wil zijn activiteiten in Israël verder uitbreiden, zo meldde het Israëlische financiële tijdschrift Globes onlangs. Naast het reeds voor dit jaar geplande datacentrum overweegt Microsoft een centrum voor onderzoek en ontwikkeling en een chipfabriek in Israël.

Door Michael Selutin |

Dat het om vrij concrete plannen gaat, werd duidelijk tijdens een telefoongesprek tussen Satya Nadella, de CEO van Microsoft, en premier Netanyahu. Tijdens dit gesprek werd gesproken over een investering van meer dan een miljard euro in dochterondernemingen in Israël.

Subsidies van de Israëlische regering werden niet besproken, maar Microsoft geniet reeds een verlaagd vennootschapsbelastingtarief. In Israël is dat 23 procent; kleinere technologiebedrijven moeten 7,5 procent betalen, terwijl Microsoft slechts 6 procent hoeft te betalen.

De Israëlische economie profiteert zonder twijfel van de betrokkenheid van de technologiereus, ondanks het lage belastingtarief. Naast de arbeidsplaatsen die het bedrijf creëert, ontstaan er nog vele andere indirecte banen, maar er is nog een ander effect dat specifiek is voor Israël: de vraag naar Israëlische ingenieurs en programmeurs, voor wie de elite van de wereldwijde technologiebedrijven naar Israël komt, wordt steeds groter, terwijl het aanbod van dergelijke afgestudeerden het binnenkort niet meer zal kunnen bijbenen. Dat zorgt voor hogere salarissen en investeringen in Israëlische universiteiten en andere onderwijsinstellingen.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.