Microsoft en Apple voelen zich thuis in Israël

Wie had in 1948 gedacht dat dit kale land zou veranderen in een techno­logische supermacht? Israël heeft een lange weg afgelegd van een kaal landschap naar een bloeiende techno­logische oase, en aan het econo­mische wonder lijkt geen einde te komen.

Door Michael Selutin |

Toen de Joden aan het begin van de 20e eeuw in grote aantallen naar Israël terugkeerden, vonden ze woestijnen, moerassen vol met muggen en een over het algemeen onontwikkeld land. Terwijl ze zich verdedigden tegen vijandelijke staten, bouwden de pioniers het land op en bereikten ze een situatie waarin ze zich zonder hulp van buitenaf konden voeden met hun landbouw.

Op basis hiervan werden universiteiten, een succesvolle defensie-industrie en de eerste internationale bedrijven opgericht, totdat het Joodse land uiteindelijk een bron van innovatie werd, waaruit nog steeds een ongelooflijk aantal ideeën en ontwikkelingen borrelen.

Aan deze bron van creativiteit en assertiviteit wilden ook de grote namen in de technologie­sector deel hebben, en zij bouwen in Israël onderzoeks- en ontwikkelingscentra. Dergelijke centra vormen de kern van een technologie­bedrijf, dat altijd up-to-date moet zijn om te kunnen concurreren in deze industrie. Zij zijn niet verantwoordelijk voor de verkoop en distributie, maar voor het concurrerender maken van hun bedrijf met verbeterde en nieuwe producten. Een onderzoeks- en ontwik­kelings­afdeling is dan ook het grootste compliment dat een technologie­bedrijf aan een maatschappij kan maken.

Creativiteit leidt tot innovatie
De chips­producent Intel heeft al vele jaren duizenden Israëli’s in dienst op zijn vestigingen in het land en is de grootste buiten­landse werkgever in Israël. Nu zijn Apple en Microsoft echter ook bezig met het upgraden van hun locaties in het Heilige Land, en ze besparen niet op kosten.

Microsoft heeft een nieuw onderzoeks- en ontwikke­lings­centrum gebouwd in Herzlia, dat 46.000 vierkante meter groot is en plaats biedt aan meer dan 2000 werknemers. Het duurde 18 maanden om deze campus te bouwen en het kostte ongeveer 350 miljoen shekels (bijna 90 miljoen euro). Dit innovatie-laboratorium wordt intern aangeduid als ‘De Werk­plaats’, omdat de mensen die er werken aan nieuwe technologieën knutselen en innovatieve producten moeten ontwikkelen. De werkpaats is er voor ontworpen om de creativiteit te bevorderen. Het biedt de medewerkers toegang tot geavanceerde apparatuur en zorgt voor innovatie, met name op het gebied van informatie­beveiliging, ‘augmented reality’ en kunstmatige intelligentie.‘Een prettige plek om te werken maar ook heerlijk om er even tussenuit te gaan, een technologisch geavan­ceerd gebouw maar wel een met respect voor zons­onder­gangen in zee, een campus met een innovatie­lab en een gym maar ook met een gemeen­schappe­lijke tuin en een yoga­ruimte. Een groene, toeganke­lijke, inclusieve omgeving die creativiteit stimuleert en de geest opent, en hopelijk ook de ziel iets verruimt.’

De werkplekken in de gebouwen zijn verdeeld in ‘buurten’, wat samenwerking in teams stimuleert en mogelijkheden schept voor mede­werkers om mensen buiten hun groep te ontmoeten. Een rijkdom aan natuurlijk licht, ergonomisch meubilair en natuurlijke vegetatie is geïntegreerd in het interieur. Het gebouw beschikt over speelkamers, een ziekenkamer, werkbalkons, een basketbal- en volleybalveld, een yogaruimte, een 1000 vierkante meter grote fitness­ruimte, een muziek­kamer en een hondenpark. Andere voorzieningen zijn onder andere postservice, een wasserij en een levensmiddelenwinkel. Het eten wordt verzorgd door een bekroonde Israëlische chef-kok, die natuurlijk heerlijke en gezonde maaltijden aanbiedt in de zes restaurants en twee cafés en om mee te nemen.

Een microkosmos van de technologie-industrie
Apple is tot nu toe iets bescheidener geweest en heeft een gebouw in Haifa gehuurd van ‘slechts’ 28.000 vierkante meter. Het is momenteel nog in aanbouw en zal eind 2022 voltooid moeten zijn. Dit gebouw is gelegen in het MATAM Park in de stad Haifa, waar ook Intel, Yahoo, Amazon, Google en anderen hun onderzoeks- en ontwikkelings­centra hebben.

Een andere belangrijke factor is dat het park nabij de Technion Universiteit ligt, die een van de beste technologische universi­teiten ter wereld is. Dat is immers waar het bij alle bouw­projecten in Israël om gaat: strijden om de meest getalen­teerde geesten in Israël en waarschijnlijk ook in de wereld.

Het Matam Hi Tech Park in Haifa. (Archieffoto: Creative Commons)

Israël heeft een lange weg afgelegd van een kaal landschap naar een bloeiende technologische oase en aan het economische wonder lijkt geen einde te komen. Zolang de universiteiten van het land creatieve ingenieurs, programmeurs en ondernemers blijven uitspuwen, zullen de grote namen in de technologie-industrie proberen deze mensen voor zich te winnen. Op voorwaarde natuurlijk dat de getalenteerde Israëli’s geen eigen bedrijf willen starten dat concurreert met deze grote internationale bedrijven.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.