Met de Ramadan in aantocht wordt Jeruzalem gevaarlijker

Het barricaderen van ingangen naar wijken in Jeruzalem door Palestijnen maakt deel uit van een grotere operatie om de spanningen in de stad in de aanloop naar de Ramadan op te voeren.

Door Baruch Yadid/TPS | | Onderwerpen: ramadan, Israel, politiek
Het barricaderen van ingangen naar wijken in Jeruzalem door Palestijnen maakt deel uit van een grotere operatie om de spanningen in de stad in de aanloop naar de Ramadan op te voeren. Foto: Foto: Yonatan Sindel/Flash90

Een overkoepelende organisatie van Palestijnse facties in Oost-Jeruzalem, genaamd de Islamic National Forces, had aangekondigd zondagochtend de toegangen tot het door de Verenigde Naties beheerde vluchtelingenkamp Shuafat en het nabijgelegen dorp Anata te zullen blokkeren.

De dorpen Issawiya, Jabel Mukaber en Al-Ram kondigden aan dat zij zich bij de campagne zouden aansluiten.

De organisaties achter de Islamitische Nationale Strijdkrachten publiceerden instructies op sociale media waarin zij de bewoners opriepen de gemeente Jeruzalem te boycotten en geen leges, belastingen of boetes te betalen, en zelfs de betaling van onroerendgoedbelasting te boycotten. De Palestijnse organisaties verboden ook werknemers die in deze wijken wonen om naar hun werk te gaan. Om dit bevel af te dwingen, droegen zij jongeren op om vanaf de ochtend de toegangswegen naar Shuafat en Anatha te blokkeren.

Jongeren, waaronder gemaskerde bewoners van de wijken, blokkeerden belangrijke kruispunten met vuilnisbakken en brandende banden.

De politie opende de geblokkeerde gebieden en greep in één wijk in toen er gevechten uitbraken tussen relschoppers en bewoners die naar hun werk wilden vertrekken.

Hoewel aanvankelijk werd aangenomen dat de bewoners protesteerden tegen door de politie opgezette controleposten na terroristische aanslagen in de afgelopen dagen, suggereerde een oproep tot bredere solidariteit van de organisatoren dat de actie bedoeld was om aandacht te vragen voor Palestijnse gevangenen.

De nieuwsdienst Tazpit heeft van bronnen in Gaza vernomen dat terreurgroepen overwegen opnieuw vuurballonnen naar Israëlisch grondgebied te sturen.

Palestijnse gevangenen in Israëlische gevangenissen zijn donderdag begonnen met een campagne van ongehoorzaamheid en dreigen met een massale hongerstaking tijdens de Ramadan tegen de nieuwste maatregelen van de Israëlische gevangenisdienst.

Palestijnse bronnen vertelden TPS vorige week dat ongeveer 4.800 Palestijnen collectief zullen weigeren samen te werken met het gevangenispersoneel door bevelen te negeren, zich op te sluiten in hun cellen, te weigeren bewakers hun cellen te laten doorzoeken en geen gevangenisuniformen te dragen.

Als de ramadan-hongerstaking doorgaat, zou dat de grootste massale hongerstaking van Palestijnen zijn waarbij gevangenen betrokken zijn die aangesloten zijn bij Fatah, Hamas, de Palestijnse Islamitische Jihad en andere terreurgroepen.

Tijdens de maand Ramadan vasten moslims overdag en verbreken zij hun vasten bij zonsondergang. De hongerstakende gevangenen zullen ook ‘s nachts niet eten. De Ramadan begint op 22 maart bij zonsondergang.

De controleposten in het oosten van Jeruzalem zijn opgezet na twee dodelijke terroristische aanslagen in de afgelopen dagen.

Op 10 februari ramde Hossein Qaraqa, een 31-jarige Israëlische burger en inwoner van Issawiya, zijn auto op een drukke bushalte in het noorden van Jeruzalem, waarbij drie mensen omkwamen, onder wie twee broers van zes en acht jaar oud.

Op 13 februari raakte grenspolitieagent Asil Sawaed dodelijk gewond tijdens een routinecontrole bij een buscontrole toen een 13-jarige Palestijnse jongen een mes tevoorschijn haalde en hem neerstak. Een burgerwacht aan boord van de bus schoot, maar raakte alleen Sawaed. De jongen, Muhammad Zalbani, woonde in het Shuafat vluchtelingenkamp naast de controlepost. Zalbani werd ongedeerd gearresteerd.

Op woensdag werden twee Palestijnen gearresteerd bij een andere controlepost toen ze probeerden een gedemonteerd M16 geweer, munitie en een patroon uit het Bethlehem gebied de stad in te smokkelen.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox