LedenMessiaanse legerfotograaf bestrijdt nepnieuws

De wens om als fotograaf in het leger te dienen, blijkt voor de meeste mensen niet haalbaar te zijn. Maar Dor Metanoya zag haar droom uitkomen – ze mag militaire operaties op haar camera vastleggen.

Door Oriel Moran | | Onderwerpen: IDF
Een ultraorthodoxe jongen staat onbewogen tegenover de Israëlische oproerpolitie. Foto: Dor Metanoya

Dor kwam vanuit Brazilië naar Israël toen ze twintig was. Ze ruilde haar relatief veilige bestaan in voor een leven vol gevaar. Maar ook vol geloof. En dat heeft ze ook nodig als ‘lonely soldier’ in het Israëlische leger zonder verdere familie in Israël.

Toen ik met haar kennismaakte, vlak voor dit interview, stond ik oog in oog met een energieke, kleine jonge vrouw van inmiddels 25 jaar. Ik vroeg me af hoe iemand met een lengte van slechts anderhalve meter een camera kan bedienen met een rugzak die bijna even zwaar is als zijzelf. Maar na een paar minuten werd me al duidelijk dat Dor geen gewone vrouw is.

Het verhaal van Dor is een moderne versie van de geschiedenis van David en Goliat. Dor is een onverschrokken type die eerder naar het gevaar toe rent dan er voor vlucht.

Dor groeide op aan de grens met Libanon, in Metula. In 2007 keerde ze met haar familie terug naar Sao Paulo in Brazilië. Daar leerde ze de kracht van gebed kennen, waardoor niet alleen haar...

Israël Vandaag Lidmaatschap

Word Lid

 • Lees alle content voor leden

                     

  Krijg exclusieve en verdiepende artikelen uit Israël.

 • Steun betrouwbare journalistiek, rechtstreeks vanuit Jeruzalem

                     

  Raak verbonden met Israël, vanuit huis.

 • Laat de stem van hoop en waarheid horen

  Word onderdeel van de internationale Israel Today-familie