‘Meeste Joden in VS steunen Biden’s aanpak van Iran’

Van de Amerikaanse Joden steunt 55% de aanpak van president Joe Biden van de kwestie-Iran, volgens een enquete van het AJC. De Israëlische president heeft presidtnt Biden gezegd, dat de Iraanse nucleaire deal in zijn huidige vorm de Joodse Staat in gevaar brengt.

Door Yossi Aloni |

Afbeelding: De presidenten Rivlin en Biden in het Witte Huis. (Foto: Haim Zach/GPO)

Enkele cijfers uit dit onderzoek onder Amerikaanse Joodse respondenten:

  • 32% was tegen de gesprekken van Biden om terug te keren naar een of andere herhaling van de vorige nucleaire overeenkomst met Iran,
  • 70% was tevreden over over de algemene prestaties van president Biden,
  • 58% steunt zijn beheer van de betrekkingen met Israël,
  • 64% steunt zijn strijd tegen het antisemitisme,
  • 79% steunt zijn aanpak van de coronaviruscrisis,
  • 76% vindt de betrekkingen tussen Israël en de VS sterk,
  • 20% vindt deze betrekkingen zwak.

Deze cijfers maken deel uit van een breder onderzoek dat deze maand in zijn geheel zal worden gepubliceerd en dat ook andere kwesties omvat. Uit dit onderzoek publiceerden we eerder een artikel over de relatie tussen het Amerikaanse en het Israëlische Jodendom.

Bij de presidentsverkiezingen van vorig jaar stemde 68% procent van de ondervraagden voor Biden, vergeleken met 21 procent die voor Donald Trump stemde.
Wanneer men kijkt naar de steun voor Biden als presidentskandidaat bij verschillende stromingen van het Amerikaanse Jodendom, ontstaat een interessant beeld: voor Biden stemden bij deze verkiezingen:
• 61% van de conservatieve Joden,
• 80% van de Reform-Joden,
• 86% van de seculiere Joden,
• slechts 12% van de orthodoxe Joden.

Een andere onderzochte kwestie is het gevoel van optimisme onder Amerikaanse Joden met betrekking tot de toekomst van Israël in het Midden-Oosten. In vergelijking met vorig jaar zei een derde (33%) van de ondervraagden dat zij optimistischer waren dan een jaar geleden over de mogelijkheid dat Israël vrede met de Arabieren zou sluiten, 46% antwoordde dat er geen verandering was opgetreden, en 20% antwoordde dat zij minder optimistisch waren over de kansen van Israël op vrede met andere Arabische landen.

De enquête van het American Jewish Committee werd uitgevoerd tussen 25 maart en 9 mei 2021 onder een representatieve steekproef van 1.000 Amerikaans-Joodse respondenten van 18 jaar en ouder. De foutmarge is ±4,5%. De enquête werd telefonisch uitgevoerd. AJC voert al vele jaren enquêtes uit waarin de mening van het Amerikaans-Joodse publiek over een verscheidenheid van onderwerpen worden onderzocht, evenals in Israël en andere landen.

Grootste bedreiging voor Israël en de wereld
President Biden ontving maandag de aftredende Israëlische president Re’oeven Rivlin in het Witte Huis. Het was naar verluidt een zeer hartelijke bijeenkomst waarbij de twee presidenten een reeks kwesties bespraken, waaronder de Iraanse nucleaire dreiging.

President Rivlin benadrukte dat dit de ernstigste strategische dreiging is waarmee de vrije wereld wordt geconfronteerd, en dat het beleid van Iran, vooral na de recente verkiezingen, gevaarlijk en extremistisch is. (Zie: Nieuwe Iraanse president Raisi gevaarlijk voor Israël).

Rivlin benadrukte verder het standpunt van Israël, dat de Iraanse nucleaire deal, zoals het nu is, de Staat Israël in gevaar brengt. Hij bracht ook de voortdurende militaire opbouw van Iran aan de grenzen van Israël ter sprake, die blijkt uit de bewapening van Hezbollah met precisie­raketten en de versterking van Hamas in de Gazastrook.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.