Meeste Israëli’s laten zich vaccineren tegen Coronavirus

Volgens een begin december gehouden rondvraag zouden de meeste Israëli’s (61%) zich laten vaccineren tegen het coronavirus, bij de orthodoxe gemeenschap was dit 50%; 21% heeft nog niet besloten, en 18% zal de inenting weigeren, wanneer die binnenkort beschikbaar komt.

Door Redactie Israeltoday.nl |

Een Israëlische nieuwssite plaatste een grapje: Weet je hoe je de Israëli’s er toe brengt zich te laten inenten? Laat de (orthodoxe) minister van Binnenlandse Zaken bekend maken, dat het vaccin uitsluitend bestemd is voor orthodoxe Joden. Dat zal een storm van protesten in de pers veroorzaken, waarna iedereen zich graag laat vaccineren.

Blijft vaccinatie een vrijwillige zaak? In Canada en Australië is al sprake van een semi-verplichting: een mondkapje blijven dragen, of geen gebruik mogen maken van vervoersmiddelen, of bepaalde beroepen niet mogen uitoefenen

Vaccins kunnen onbedoelde bijwerkingen hebben, die op een lichte vorm van Corona-besmetting lijken, zoals spierpijn, rillingen en hoofdpijn. De vaccinaties van Pfizer en Moderna bestaan uit twee doses, en gevreesd wordt dat patiënten niet terugkomen voor de tweede dosis wanneer zij onplezierige bijwerkingen van de eerste dosis hebben ondervonden.

In Groot-Brittannië is gewaarschuwd, dat personen die significante alergische reacties heeft gehad, zich niet moet laten vaccineren met het Pfizer.BioNTech vaccin. Twee Britse werkers in de gezondheidszorg kregen anafylactoïde reacties, die levensbedreigend kunnen zijn. Na een onmiddellijke behandeling zijn zij nu herstellend.

Astmapatiënten blijken 30 procent minder kans te hebben om besmet te raken met het Coronavirus, ontdekten onderzoekers van de Tel Aviv Universiteit en de Ben Goerion Universiteit in Be’er Sheva.

Ook prof Yossi Karko van het Hadassah Universitair Medisch Centrum heeft zijn twijfels aan de vaccins van Pfizer en Moderna, die gebruik maken van messenger-RNA. De vrijwilligers van het testprogramma zijn slechts een maand gevolgd. Hoe is het met de bescherming, en de veiligheid, op langere termijn?

Israëlisch vaccin Brilife
In tegenstelling tot de mRNA-vaccins is het Israëlische vaccin Brilife, dat is ontworpen door het Israel Institute for Biological Research, een op vectoren gebaseerd vaccin, vertelde Karko. Het vaccin neemt het virus vesiculaire stomatitis virus (VSV) en bewerkt het genetisch zo, dat dit het spike-eiwit van het nieuwe coronavirus vertoont op zijn omhulling.
Eenmaal geïnjecteerd veroorzaakt het geen ziekte op zich: VSV infecteert de mens niet. In plaats daarvan herkent het lichaam het spike eiwit dat zich op de omhulling bevindt en begint het een immunologische reactie te ontwikkelen.
‘Het is alsof je een virus zoals het coronavirus krijgt, zonder de ziekte te krijgen, legt hij uit. ‘Wanneer je dan toevallig wordt blootgesteld aan het echte coronavirus, zal de immunologische reactie die werd veroorzaakt door het vaccin infectie voorkomen.’

Fase I van de IIBR-studie werd eind november afgerond en Fase II zou in december starten. Tot nu toe zijn er geen veiligheids­problemen. Het IIBR is niet voornemens om het vaccin commerciëel te produceren, en streeft niet naar goedkeuring door de FDA of zelfs het Europees Geneesmiddelenbureau. Het doel is om een efficiënt en veilig vaccin te produceren ten dienste van de burgers van Israël.

In de kranten zal je er niet veel over lezen, maar Israël heeft drie tot vier miljoen doses Corona-vaccins gereserveerd voor de Palestijnse gebieden in Judea en Samaria en de Gazastrook, na de al duizenden geleverde testsets en beschermende apparatuur.

In april dreigde Yahya Sinwar, de Hamas-leider van Gaza, dat ‘Israël niet zou kunnen ademen wanneer er Gazanen zouden sterven wegens gebrek aan beademingsapparatuur in de Gazastrook’. Begin deze maand werd bekend dat de man nu zelf besmet is met Corona; zijn toestand is goed.
Op de Westbank heeft de Palestijnse Autoriteit een lockdown van een week bevolen om de verspreiding van het Coronavirus onder controle te krijgen.

Eind november zond de Israëlische omroep KAN een documentaire uit van 50 minuten, opgenomen in de Corona-afdeling van het Sha’are Tzedek Medisch Centrum in Jeruzalem. Het laat de inspanningen zien die nodig zijn om de tweede golf van het Corona-virus beheersbaar te maken.


Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.