Meer dan 2.600 terroristische aanvallen in Judea en Samaria sinds 7 oktober

Sinds 7 oktober hebben Palestijnse terroristen vijf burgers gedood en talloze anderen verwond in Judea, Samaria en de Jordaanvallei.

Door Redactie Israel Today | | Onderwerpen: terreur, Judea en Samaria
Een Israëlische man werd gedood bij een schietpartij langs weg 465 in de regio Binyamin in Samaria op 7 januari 2024. Foto: TPS, via JNS

Terwijl de Israëlische strijdkrachten vechten tegen Hamas in de Gazastrook, is er een parallelle toename van terroristische aanslagen in de regio’s Judea, Samaria en de Jordaanvallei. Dit blijkt uit gegevens die dinsdag zijn gepubliceerd door de organisatie Rescuers Without Borders (Hatzalah Judea en Samaria).

Tussen 7 oktober en 15 januari registreerde Rescuers Without Borders meer dan 2.600 aanvallen op Israëlische burgers en soldaten, waaronder 760 aanvallen met stenen, 551 aanvallen met brandstichting, 12 pogingen tot of succesvolle steekpartijen en negen aanvallen met voertuigen.

Volgens het rapport is ook het aantal schietpartijen sterk gestegen: 127 schietpartijen werden gemeld in de laatste drie maanden. Ter vergelijking: Hatzalah telde iets minder dan 100 schietpartijen in heel 2022.

De cijfers van de organisatie omvatten niet de honderden gewelddadige aanvallen op veiligheidspersoneel tijdens antiterrorisme-operaties in dorpen die onder controle staan van de Palestijnse Autoriteit.

Volgens Hatzalah hebben Palestijnse terroristen in Judea en Samaria sinds 7 oktober vijf Israëli’s gedood en talloze anderen verwond.

Rescuers Without Borders werd opgericht in 2000, aan het begin van de tweede intifada, met als doel een civiele noodhulpinfrastructuur op te zetten in afgelegen delen van Judea en Samaria.

Vorige maand voerde het Israëlische leger (IDF) volgens Hebreeuwse bronnen een oefening uit waarin een 7 oktober-achtige aanval op Joodse gemeenschappen in het Bijbelse hartgebied werd gesimuleerd.

De oefening was een van de verschillende scenario’s waarop het leger zich voorbereidt in Judea en Samaria na de inval van Hamas-terroristen vanuit de Gazastrook in het zuiden van Israël, waarbij 1.200 mensen werden gedood, duizenden gewond en 240 ontvoerd.

In de afgelopen weken heeft de IDF onderzoek gedaan naar mogelijke infiltratietunnels die ontdekt waren door Israëlische strijdkrachten in de buurt van Joodse gemeenschappen in de Hebron Hills in Judea en in Shiloh in de regio Binyamin in Samaria.

Sinds Hamas zijn oorlog tegen Israël begon, hebben inwoners van de regio Binyamin melding gemaakt van een opeenhoping van kunstmatige heuvels tussen Shiloh en Ofra, mogelijk een teken dat Palestijnen intensief graven in het gebied.

De IDF onderzocht ook klachten van inwoners van Bat Hefer, een dorp ten oosten van Netanya, over tunnelgeluiden uit gebieden die onder controle staan van de Palestijnse Autoriteit. Bewoners meldden tunnelgeluiden te horen vanuit Shuweika, een satellietdorp van Tulkarm.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox