Meer bijwerkingen van Covid dan van vaccinatie

Een onderzoek onder 2 miljoen leden van het zieken­fonds Clalit, i.s.m. de Harvard Univer­siteit, wees uit dat de compli­caties van besmet­ting met Covid-19 gemiddeld ernstiger zijn dan de bij­wer­kingen die vaccinatie tegen het virus kan veroorzaken.

Door Redactie Israeltoday.nl, INN |

In het eerste deel van de studie werd de aan­wezig­heid van 25 verschillende bij­wer­kingen onder­zocht bij mensen die onlangs waren gevacci­neerd en een controlegroep van ongevac­ci­neerden. In het tweede deel van de studie ging het om dezelfde 25 bijwer­kingen bij mensen die onlangs het corona­virus hadden opge­lopen, vergeleken met een controle­groep van onge­vacci­neerden, zo bericht Israel Hayom. De studie werd donderdag gepubliceerd in het New England Journal of Medicine.

Het hoofd van de afdeling innovaties van Clalit, prof. Ran Balicer, concludeerde uit de resultaten van de studie dat ‘we opnieuw zien hoe veilig het vaccin is, en ook hoe een natuurlijke infectie met het coronavirus bij een niet-gevaccineerde persoon hem blootstelt aan grotere gevaren die mogelijk tot ernstige ziekte zullen leiden – en dit nog afgezien van het directe gevaar van een corona-infectie, die de longen kan beschadigen en ernstige complicaties kan veroorzaken’.

Hij vertelde, dat in deze studie geen overmatige gevallen werden gevonden van hartinfarct, beroerte of hart­ritme­stoor­nissen, of van ernstige bloed­stollings­stoor­nissen, maar deze effecten wel werden gevonden bij ongevaccineerden die coronavirus ‘op natuurlijke wijze’ opliepen.

In het onderzoek van Clalit werd ook gekeken naar ontstekingen van de hartspier. Dit bleek voor te komen bij van 2,7 gevallen per 100.000 voor de gevaccineerde populatie, tegenover 11 gevallen per 100.000 voor niet-gevaccineerden die het coronavirus opliepen. Verge­lijk­bare bevindingen werden gerapporteerd met betrekking tot andere bijwerkingen.

In de studie werden echter niet de resultaten onderzocht van mensen die gevac­cineerd waren en des­on­danks het corona­virus opliepen – de zoge­naamde door­braak­gevallen.

Prof. Balicer adviseerde, gezien huidige situatie met een hoog besmettingspercentage, dringend om zich te laten vaccineren. ‘Kiezen om gevaccineerd te worden is een verstandige beslissing in het licht van deze uitgebreide studie die nu een ‘stempel van goedkeuring’ heeft gekregen van ‘s werelds toonaangevende medische tijdschrift.’

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.