Medisch: Sanitaire tunnel voor openbare ruimten

Nu de lockdown-periode voorbij is, is het een opwindend idee dat we weer naar winkelcentra en zo mogen gaan – maar het is toch wel eng. Omdat je niet voor eeuwig publieke ruimten kunt vermijden, is een sanitaire tunnel bedacht, die passanten met een desinfecterende vloeistof besproeit.

Door Redactie Israeltoday.nl |

De chemici Eran Avraham en Izaak Cohen van de Bar-Ilan Universiteit lopen door de ontsmettingstunnel bij het Bloomfield stadion in Tel Aviv. (Foto: Yoni Reif)

Het Israëlische bedrijf RD PACK, bouwer van automatische machines die producten verplaatsen, verpakken en opslaan, creëerde het een sanitaire tunnel die binnenkomers besproeit met een desinfecterende oplossing die bescherming biedt tegen bacteriën en virussen, waaronder virussen van het type corona.

Een van deze sanitaire tunnels staat nu op proef bij de ingang van het Bloomfield stadion in Tel Aviv, bericht Israel21c. Hij blijft daar tot het einde van het voetbalseizoen, ook al worden er op dit moment wedstrijden gehouden zonder publiek.

De tunnel kan ook bij de ingang van andere openbare ruimten zoals ziekenhuizen, luchthavens, scholen of kantoorgebouwen worden geplaatst. Het automatische systeem detecteert wanneer iemand door de tunnel loopt en schakelt de vernevelings­sproeiers in, die de ruimte besproeien met het ontsmettingsmiddel.

De mistige verzadigde omgeving van de tunnel betekent dat elk facet van de mensen of voorwerpen die door de tunnel passeren wordt gezuiverd, zelfs als ze niet direct worden blootgesteld aan de vernevelings­sproeiers.

Het desinfectiemiddel dat in de tunnel wordt gebruikt, is ontwikkeld door de chemici Eran Avraham en Izaak Cohen van de Bar-Ilan Universiteit, waarbij leidingwater door een technische ingreep kan worden omgezet in een krachtig en toch milieuvriendelijk desinfectiemiddel.

Volgens de ontwikkelaars is de oplossing op waterbasis veilig voor de huid en vervuilt ze het grondwater niet. De bacterie­dodende eigenschappen zijn bewezen in tests die zijn uitgevoerd in Israëlische ziekenhuizen en zijn ook effectief gebleken in het neutraliseren van virussen van het type corona.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.