Medisch: Middel tegen insuline-resistentie (Diabetes 2)

Komt er eindelijk een pil die de onderliggende oorzaak van diabetes kan verhelpen? Concenter Biopharma of Jerusalem ontwikkelt een medicijn om type 2 diabetes te behandelen en zelfs te voorkomen door de insulinegevoeligheid van het lichaam te herstellen.

Door Redactie Israeltoday.nl |

Van de 463 miljoen mensen op de wereld met diabetes heeft tot 95 procent type 2 (T2D). Hierbij zijn de perifere weefsels – overwegend spieren – bestand tegen insuline, een hormoon dat door de alvleesklier wordt gemaakt om de bloedsuikerspiegel te stabiliseren en het lichaam in staat te stellen om suiker te gebruiken en op te slaan.

De geneesmiddelen die vandaag beschikbaar zijn, behandelen de symptomen en complicaties van T2D, maar lossen het kernprobleem van de insulineresistentie niet op, schrijft Israelc21.

Zygosid-50, een geneesmiddel dat Concenter BioPharma in Jeruzalem aan het ontwikkelen is, zou het eerste kunnen zijn dat de bijna-normale gevoeligheid van de cellen voor insuline herstelt, zonder bijwerkingen. Het bedrijf werft fondsen voor klinische studies die door de Amerikaanse FDA zijn goedgekeurd op basis van bewijs van eerdere tests in diermodellen voor T2D.

In december won Concenter Biopharma medeoprichter en CSO Prof. Mottie (Mordechai) Chevion de eerste plaats op het 17e jaarlijkse wereldcongres over insuline-resistentie, diabetes en hart- en vaatziekten.

Mottie Chevion ontwikkelde de niet-steroïde, ontstekingsremmende Zygosid familie van medicijnen in zijn laboratorium in het-Hadassah Medisch Centrum van de Hebreeuwse Universiteit in Jeruzalem.

‘Zygosiden werken door sterke vermindering van de insuline-resistentie en het normaliseren van alle bij diabetes betrokken parameters tot normale waarden,’ zegt de professor. ‘Op moleculair niveau is Zygosid-50 een krachtig ontstekingsremmend medicijn dat een intra-cellulaire uitwisseling afdwingt, het vervangen van ‘slecht’ vrij ijzer door zink door zink-ionen binnen de cel te brengen.

In dierproeven herstelde Zygosid-50 de insuline-gevoeligheid met meer dan 90%, waardoor de bloed­suiker­spiegel in evenwicht werd gebracht en de chronische en systemische ontstekings­niveaus werden verlaagd. Het geneesmiddel vulde ook het zinktekort aan.

In 2015 heeft een deel van het laboratoriumpersoneel en hun gezinnen met succes geprobeerd om Zygosid-moleculen plaatselijk te gebruiken voor huid­aan­doeningen, waaronder diabetische voetzweren en psoriasis. Zij ondervonden geen negatieve bijwerkingen.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.