Medisch: Geneesmiddelen tegen Covid-19

Door de grote belangstelling voor vaccinatie tegen het coronavirus, raakt het onderzoek naar genees­middelen tegen de ziekte Covid-19 wat onderbelicht. Vandaag daarom aandacht voor enkele genees­middelen, hun werking, toe­passing en effectiviteit.

Door Redactie Israeltoday.nl |

Afbeelding: Prof. Raz Jelinek en promovendus Orit Malka van de Ben-Goerion Universiteit met hun probiotische yoghurt in een BGU-lab. (Foto: Dani Machlis)

De grootste bedreiging voor Covid-19 patiënten is een cytokinestorm, een extreme reactie (‘op hol slaan’) van het immuun­systeem, die de hoofd­oorzaak is van overlijden bij Covid-19. We schreven al eerder over twee middelen die het immuun­systeem kalmeren, Allocetra en EXO-CD24.

Kefir, een soort yogurt blijkt ook bruikbaar om de cytokinestorm te kalmeren, en is ook effectief tegen de Ziekte van Crohn, zo ontdekten onderzoekers van de Ben-Goerion Universiteit in Be’er Sheva.

Kefir is een gefermenteerde probiotische zuiveldrank die wordt gemaakt door aan melk mengsels van micro-organismen, met name gist en bacteriën, toe te voegen. In kefir identificeerden de onderzoekers moleculen die ziekteverwekkende bacteriën kunnen bestrijden door de communicatie tussen cellen te blokkeren. Deze aanpak is ook veelbelovend voor de bestrijding van antibiotica-resistente bacteriën.

De onderzoekers keken naar de werking van deze moleculen tegen de bacterie die cholera veroorzaakt. De toepasbaarheid van de moleculen bij Covid-19 kwam als een verrassing. De yoghurtmoleculen schakelden niet alleen de cytokinestorm uit, maar herstelden ook het evenwicht in het immuunsysteem.

Een extract van blauw-groene Spirulina algen kan helpen voorkomen dat Covid-19 patiënten ernstig ziek worden, volgens een studie van Israëlische en IJslandse wetenschappers.

Uit onderzoek blijkt dat een extract van verbeterde Spirulina de afgifte van een immuunsysteem-eiwit, dat gevaarlijke cytokinestorm in de longen veroorzaakt, met 70% vermindert. De blauwgroene alg bevat C-fyco­cyanine, een pigment-bindend eiwit, dat de anti­oxidatie, ontstekings­remming en anti-tumor activiteiten versterkt.

De wetenschappers ontdekten dat een extract van fotosynthetisch versterkte Spirulina de afgifte van een immuunsysteem-eiwit dat een cytokinestorm in de longen kan veroorzaken met acute ademnood en orgaanbeschadiging tot gevolg, met 70% vermindert.

Het onderzoek werd uitgevoerd in het MIGAL Galilee Research Institute in het noorden van Israël, met behulp van algen die in een lab in IJsland werden gekweekt door het Israëlische bedrijf Vaxa, dat financiering van de Europese Unie ontving om natuurlijke behandelingen voor Covid-19 te onderzoeken.

Asperine, een gewone pijnstiller, blijkt de kans op besmetting door het Coronavirus te verminderen. Gezonde personen die regelmatig asperine slikten tegen hart- en vaatziekten hadden 29 procent minder kans op Covid-19 dan anderen, en wie Covid-19 opliep, was twee tot drie dagen eerder hersteld dan anderen. Dit bleek uit de analyse van gegeven van patiënten van het ziekenfonds Le’umit in samenwerking met enkele ziekenhuizen.

De onderzoekers wisten dat aspirine op grote schaal werd gebruikt tijdens de Spaanse griep pandemie van 1918, tientallen jaren voordat men de werking ervan tegen RNA-virussen begreep. Zij wisten ook van studies die aantoonden dat aspirine, naast het verminderen van ontstekingen, het immuunsysteem kan helpen in de strijd tegen sommige virale infecties. Hun hypothese was, dat een behandeling met een lage dosis aspirine (75mg) vóór de infectie een gunstig effect zou kunnen hebben op de vatbaarheid voor Covid-19 en de duur van de ziekte. En dat bleek juist.

Bronnen: Israel21c, UwI, Israel21c, Israel21c.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.