Medisch: Corona-epidemie maakt Israëli’s inventief

En met ‘inventief’ bedoel ik niet, dat ze inventief zijn bij het ontduiken van de voorschriften, maar dat er steeds weer innovatieve manieren worden bedacht voor het behandelen en testen van Corona-patiënten en het van virussen zuiveren van lucht.

Door Redactie Israeltoday.nl |

Afbeelding: Speekseltesten van wel en niet met het Coronavirus besmette personen, getest bij het Technion in Haifa.

De wereldbekende Technische Universiteit Technion in Haifa heeft in samenwerking met het Rambam Ziekenhuis in Haifa en het ministerie van Defensie een redelijk nauwkeurige, goedkope en snelle Coronatest ontwikkeld, en daarmee een testprogramma voor medewerkers en studenten gestart. Voor de test werd gebruik gemaakt van ongeveer 200 speeksel­monsters van Coronapatiënten uit het ziekenhuis en van vermoedelijk besmette personen.

Voor de test, die de naam NaorCov19 kreeg, hoeft de tester geen medische kennis te hebben. Het is voldoende, het speeksel­monster in een reageerbuis met reagentia (een enzym) te dopen en vervolgens in een glas heet water. Wanneer de roze kleur in geel verandert, is het virus aanwezig. Het resultaat wordt in ongeveer een uur bereikt.

Deze testmethode is een van de testsystemen die een Israëlische delegatie vorig jaar augustus in India beproefde met duizenden monsters. Hoewel de test minder nauwkeurig is dan andere testen, is hij zeer eenvoudig, gemakkelijk te gebruiken, en daardoor volgens prof. Na’ama Geva-Zatorsky, die de test ontwikkelde, wel de moeite waard. De test wordt op de martkt gebracht door de startup Rapid Diagnostic Systems, bericht The Times of Israel
Yehontan Medical ontwikkelde, in samenwerking met het Sheba Medisch Centrum, een beademings­systeem dat drie tot vijf patiënten gelijktijdig kan bedienen. Dat betekent dat meer patiënten door minder IC-personeel kunnen worden behandeld, bericht Israel21C.

Het beademingssysteem van Yehonatan Medical maakt gebruik van het relatief eenvoudige en betaalbare BiPAP niet-invasieve beademingsmachine, die een ingebouwd ontsmettingssysteem heeft. Het medisch team kan de patiënten op een afstand volgen.

Het systeem wordt momenteel getest op kunstmatige longen, en kan naar verwachting in de komende maanden in productie komen. Het zou geschikt zijn voor veldhospitalen en tijdelijke verpleegafdelingen.

Scentech Medical, een in Tel Aviv gevestigd bedrijf dat gespecialiseerd is in medische diagnoses op basis van ademtesten, heeft na klinische testen de biomarkers vastgesteld die kenmerkend zijn voor het Coronavirus. Met behulp van de ademanalyse technologie van het bedrijf kan – als de testen slagen – met grote zekerheid snel een eenvoudig worden vastgesteld of iemand met het virus besmet is, ook al heeft die geen ziekteverschijnselen.

Ultraviolet licht blijkt geschikt om Corona­virussen te doden. Utraviolette TL-buizen worden al lange tijd in ziekenhuizen gebruikt om ruimten te ontsmetten, door ze een paar uur te laten branden in lege ruimten, en in waterzuiveringsinstallaties.

Onderzoekers van de Universiteit van Tel Aviv hebben aangetoond, dat het corona­virus effectief, snel en goedkoop kan worden gedood, gebruik makend van UV-licht gevende diodes (UV-LED’s). UV-licht met een golflengte van 285 nm blijkt in een halve minuut meer dan 99,9% van de virussen te doden. Duurdere LED’s, die UV-licht met een golflengte van 265 nm produceren, geven nog betere resultaten.

Dat betekent niet, dat je de LED’s zomaar in leefruimten kunt plaatsen, dat is schadelijk voor mensen. Gedacht wordt aan inbouwen ervan in lucht­behandelings­installaties, bericht UwI

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.