‘Mars van de Levenden’ dit jaar virtueel wegens Corona

Vanwege de corona-maatregelen vindt de jaarlijkse mars ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de Holocaust, tussen de kampen Auschwitz en Birkenau, dit jaar virtueel plaats. Dit betekent dat u, als lezer, kunt deelnemen zonder in het vliegtuig te stappen!

Door Yossi Aloni |

De Israëlische president Re’oeven Rivlin, overlevenden van de Holocaust, jeugdteams en medische teams uit Israël en over de hele wereld werden al van tevoren gefilmd. Dit gebeurde met behulp van 3D-technologie, die de route simuleert van de eigenlijke mars van de levenden tussen Auschwitz en Birkenau, de beruchte nazi-concentratie­kampen van de Tweede Wereldoorlog op Poolse bodem.

De Mars van de Levenden, tussen de twee naburige nazi-kampen, is een van de jaarlijkse evenementen van de Holocaust herdenkingsdagen. Vanwege de wereld­wijde corona­situatie wordt de mars dit jaar gehouden ter ere van de artsen en verpleegsters in de Holocaust. De deelnemers worden op video opgenomen en digitaal geplaatst langs de route tussen Auschwitz en Birkenau. Ze worden geleid door president Re’oeven Rivlin. De burgemeester van Jeruzalem, Moshe Leon, de voorzitter van het Joods Agentschap, Yitzchak Herzog, de voorzitter van de JNF, Avraham Duvdevani en vele anderen zullen zich bij hem aansluiten.

Onder de overlevenden van de Holocaust, die deel­nemen aan de virtuele parade, zijn overlevenden die onderworpen werden aan de gruwelijke ‘medische’ experimenten van dokter Mengele, waaronder Vera Kriegel Grossman. Artsen en zonen en dochters van artsen in de Holocaust – dr. Robert Finieli, prof. Galia Rahav en Idit Matot.- lopen ook mee. Alle drie zijn kinderen van artsen die de Holocaust hebben meege­maakt. Er nemen ook enkele mensen deel die het hebben overleefd dankzij artsen en verpleegsters, die tijdens de Holocaust tegen alle tegenstand in levens hebben gered, waaronder dat van Elka Burstein, die door een Duitse verpleegster gered werd.

Als eerbetoon aan de ‘engelen in het wit’ in de Holocaust nemen dit jaar medische teams van de Israëlische ziekenhuizen Soroka, Ichilov, Sheba, Sha’are Tzedek en van Magen David Adom (MDA) deel aan de virtuele parade. Ook de reddings- en hulporganisaties ZAKA en Ezer Mitzion doen mee, evenals artsen die voorop lopen in de strijd tegen Corona, waaronder professor Idit Matot, professor Galia Rahav en professor Nachman Ash en de voorzitter van de Israëlische Medische Vereniging, professor Zion Hagai. Bovendien lopen tientallen artsen en verpleegsters, paramedici en reddingswerkers, officieren en soldaten van het Medische Corps en het Thuisfront commando, MDA- directeur Eli Bin en Chaim Freund ,mee. De CEO van Ezer Mitzion loopt met zijn moeder, Tzipora Freund, een overlevende van de Holocaust.

Tientallen deelnemers over de hele wereld zijn al gefilmd met behulp van geavanceerde 3D-beeldtechnologie toen ze een plaquette op de spoorlijn tussen Auschwitz en Birkenau plaatsten.

De parade wordt op donderdag 8 april, op Yom Hashoah, de Israëlische Holocaust herdenkingsdag, live uitgezonden om 15 uur Israëlische tijd (14 uur Neder­landse tijd), en wordt gevolgd door een virtuele herdenkingsdienst.

‘Drie jaar geleden, toen ik deelnam aan de Mars van de Levenden- met tienduizenden jongeren en ouderen, Joden en niet-Joden, overlevenden van de Holocaust naast IDF-soldaten – weergalmden de onsterfelijke woorden van Primo Levy in mijn hoofd: ‘Zorg ervoor dat dat uw reis niet tevergeefs is, zodat onze dood niet tevergeefs is’, zei president Rivlin, die op video werd opgenomen. Hij zal als eerste de fakkels aansteken tijdens de ceremonie waarmee de virtuele parade dit jaar wordt afgesloten. ‘​De Mars van de Levenden is voor mij nooit geëindigd en zal ook nooit eindigen. We moeten er allemaal aan werken om de herinnering aan de Holocaust door te geven aan toekomstige generaties, om het niet te vergeten, en om het hen niet te laten vergeten.’


‘Het feit dat we dit jaar voor de tweede keer niet zullen deelnemen aan de Holocaust herdenkingsdag-mars tussen de vernietigingskampen Auschwitz en Birkenau [in Polen] is moeilijk en onverdraaglijk voor ons’
, zeiden de voorzitter van de herdenking, dr. Shmuel Rosenman, en de voorzitter van de organisatie, Phyllis Greenberg Heidemann. ‘Tevens zullen we er nooit mee stoppen om de herinnering te bewaren en dit jaar hebben we een unieke manier gevonden om een ​​virtuele mars te houden die ons zo dicht mogelijk bij het gevoel brengt, dat met woorden niet kan worden uitgelegd. We zullen in Auschwitz-Birkenau zijn in de geest en met onze ziel, en met ons miljoenen mensen over de hele wereld.’

Yitzchak Herzog, voorzitter van het Joods Agentschap, voegde toe: ‘De Mars van de Levenden is een schakel tussen de hel en de overwinning; een verbinding tussen degenen die de Holocaust persoonlijk hebben meegemaakt en degenen die dat niet hebben, (…) tussen de generatie Holocaust-overlevenden die aan het verdwijnen zijn en de jongere generatie die over de hele wereld is opgegroeid en de geschiedenis van het Joodse volk en de ‘prooi’ van het racisme en het anti­semitisme niet uit de eerste hand kent. Dit is onze erfenis, een strijd die we in alle generaties moeten voeren, een familie-oorlog die van generatie op generatie wordt doorgegeven.’ ​

Het Joods Agentschap is dit jaar lid van de ‘Mars van de Levenden. Via zijn talrijke gezanten en onderwijs­program­ma’s in de Joodse gemeen­schappen, in scholen en in universiteiten, zal het Agentschap eraan werken om het project wereldwijd te versterken, samen met tientallen Mars van de Levenden-evenementen op vijf continenten.

Net als bij het digitale evenement van vorig jaar, wordt het publiek ook dit jaar uitgenodigd om deel te nemen aan de wereldwijde campagne en in 7 talen digitale gedenktekens te uploaden naar de website NeverMeansNever.com. Deze gedenktekens worden tijdens de Holocaust herdenkingsdag in Birkenau geprojecteerd en enkele worden zelfs fysiek op de lokale treinrails geplaatst.

Onze lezers zijn uitgenodigd, boodschappen aan de Holocaust-overlevenden te lezen en ook te schrijven bij NeverMeansNever.com/plaques/