Man uit Gaza gedood in strijd tegen ISIS in Sinaï

Israël heeft Egypte, gesteund door loyale lokale bedoeïenen, naar verluidt geholpen in zijn voortdurende strijd, tegen ISIS-opstandelingen in de Sinaï.

Door Redactie Israel Today | | Onderwerpen: ISIS
Het kalifaat mag dan verloren zijn, ISIS is springlevend en bedreigt de landen van het Midden-Oosten. Foto: Farooq Khan / EPA-EFE

Er is een probleem geweest met radicale moslims uit Gaza (het is tegenwoordig moeilijk om op te groeien in de door Hamas bestuurde enclave en niet te radicaliseren) die naar het Sinaï-schiereiland trekken en zich aansluiten bij de daar actieve tak van ISIS.

Daarom kwam het deze week als een verrassing op de sociale media toen het nieuws bekend werd dat een lokale man uit Gaza in de Sinaï was gedood terwijl hij tegen ISIS vocht.

Mohammed Iyad, een inwoner van Rafah aan de zuidelijke grens van Gaza met Egypte, werd in de afgelopen dagen gedood tijdens een gevecht tussen ISIS en door de regering gesteunde troepen.

Volgens stammen-bronnen in de Sinaï vocht Iyad (ook bekend als Abu Lafi) als lid van de “Bedouin Nuhaba” en was hij verantwoordelijk voor het verzamelen van inlichtingen over de locatie van ISIS-aanhangers.

De gewapende groep maakt deel uit van een bedoeïenenmilitie die loyaal is aan de Egyptische president Abdel-Fattah el-Sisi en actief verwikkeld is in wat een kleinschalige burgeroorlog aan het worden is in de Sinaï.

De ISIS-tak, die formeel bekend staat als “Islamitische Staat – Sinaïprovincie”, heeft veel, zo niet de meeste van zijn strijders uit de plaatselijke bedoeïenenstammen gehaald.

Het gerucht gaat dat Israël de Egyptische regering heeft bijgestaan in haar voortdurende strijd tegen de opstandelingen. Volgens een artikel in de New York Times in 2018 had de IDF maar liefst 100 luchtaanvallen uitgevoerd tegen ISIS-troepen in de Sinaï. Egypte ontkende het rapport later.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox