
De Franse president Emmanuel Macron heeft aangekondigd dat Frankrijk in de komende maanden een Palestijnse staat zou kunnen erkennen. In een interview met de zender France 5 zei Macron dat deze stap niet “uit emotie ” zou worden genomen, maar als onderdeel van een internationaal initiatief.
Volgens Macron plant Frankrijk samen met Saoedi-Arabië in juni een internationale conferentie over de tweestatenoplossing. In dat kader zou ook de erkenning van een Palestijnse staat kunnen plaatsvinden.
Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken reageerde scherp en stelde dat erkenning van Palestina op dit moment “een beloning voor terrorisme” zou zijn.
In een interview met Channel 14 op 6 februari deed premier Benjamin Netanyahu een duidelijke uitspraak over soortgelijke aspiraties: “Er was al een Palestijnse staat. Die heette Gaza. En wat kregen we? Het grootste bloedbad sinds de Holocaust. Het oprichten van een Palestijnse staat na 7 oktober zou een enorme prijs zijn om te betalen – niet alleen voor Hamas, maar ook voor Iran.”
De Israëlische ambassadeur in Parijs, Raphael Morav, bekritiseerde ook de Franse houding. Hij zei dat de stap Hamas zou versterken en mogelijke diplomatieke oplossingen in gevaar zou brengen.
Volgens een Arabische enquête uit 2024 wil bijna tweederde van de Palestijnen in Gaza en Judea en Samaria dat Hamas deel uitmaakt van een toekomstige regering of deze leidt – zelfs na de oorlog.
Tegelijkertijd wijst een grote meerderheid van de Israëlische bevolking de oprichting van een Palestijnse staat af: volgens een enquête van 29 januari 2025 is 71% van de Israëli’s tegen zo’n staat die Judea en Samaria omvat. In plaats daarvan is ongeveer 70% voor uitbreiding van de Israëlische soevereiniteit tot deze gebieden.
Frankrijk staat niet alleen in zijn initiatief: Noorwegen, Spanje en Ierland hadden de staat Palestina al officieel erkend op 28 mei 2024. Israël heeft vervolgens zijn ambassadeurs uit deze landen teruggeroepen. De Israëlische ambassade in Dublin werd zelfs volledig gesloten.
Spanje sprak van een historische stap voor de vrede, Noorwegen van een “mijlpaal”. In Israël daarentegen werd de beslissing gezien als een ernstige diplomatieke fout.
Ook Slovenië en Malta hebben aangekondigd Palestina te zullen erkennen. Binnen de Verenigde Naties erkennen nu 146 van de 193 lidstaten een Palestijnse staat.