Luchtmacht­oefening: Samen­werking op hoog niveau

 

Door Redactie Israeltoday.nl |

Tijdens de oefening leidden de commandanten van de Duitse en Israëlische luchtmacht een gezamenlijke vlucht over Jeruzalem. Zij namen teven samen deel aan een herdenkingsceremonie in Yad Vashem.

In Israël begon vorige week een meer­daagse geza­men­lijke grote oefening van verschillende lucht­machten. De oefening met de naam ‘Blue Flag’ (Blauwe Vlag), begonnen in 2013, wordt om de twee jaar gehouden om de samen­werking tussen de landen te versterken.

De internationale trainingsoefening Blue Flag van de Israëlische luchtmacht (IAF) is zondag 17 oktober in de Negev van start gegaan, met deel­name van de lucht­machten van zeven verschillende landen. De oefening duurt twee weken en eindigt vandaag, 28 oktober. Het werd uiteindelijk een mooi vlagvertoon op hoog niveau

Een Israëlische F-15 tijdens de oefening op de luchtmachtbasis Ovda in het zuiden van het land. (Foto: Olivier Fitoussi/Flash90)

De IDF wees op het belang van de oefening van dit jaar vanwege ‘het aantal betrokken landen, de hoge kwaliteit van de oefeningen en de gebruikte geavan­ceerde technologie, dit alles geeft uitdrukking aan de sterke relaties en de vriendschap tussen de lucht­machten en creëert een vrucht­bare bodem voor regio­nale en inter­nationale samen­werking’.

De ‘Blue Flag’ oefening die in 2013 van start ging, wordt om de twee jaar gehouden om de samen­werking tussen de deelnemende landen te versterken. Dit jaar stuurden de luchtmachten van Duitsland, Italië, Groot-Brittannië, Frankrijk, India, Griekenland en de VS teams met in totaal 60 gevechts­vliegtuigen. Historisch waren de eerste deelname van de oefening in Israël door een Brits gevechts­squadron,voor het eerst sinds de oprichting van het land in 1948, evenals door een Indiaas ‘Mirage’ gevechts­squadron, door een Frans ‘Rafale’ gevechtssquadron.

De Israëlische F-16I ‘Sufa’ squadrons, aangevoerd door het 115e ‘Flying Dragon’ aanvalssquadron, speelden de rol van de ‘rode’ vijandelijke strijdmacht, smen met een Yahalom Patriot-luchtafweerraket batterij.
De oefeningen van dit jaar waren gericht op de integratie van vliegtuigen van de vierde en vijfde generatie, waar­onder de Lockheed Martin F-35I ‘Adir’, die in complexe operatie­scenario’s werd ingezet.

Voor de eerste keer maakten de internationale teams een gezamenlijke ere-vlucht door het Israëlische luchtruim. Generaal-majoor Amikam Norkin, comman­dant van de IAF, zal de luchtparade leiden in een Israëlische F-15I ‘Baz’ naast een Israëlische F-35I ‘Adir’. Luitenant-generaal Ingo Gerhartz, comman­dant van de Duitse luchtmacht, vloog naast hen in de ‘Eagle Star’ Eurofighter, die speciaal is beschilderd met de Israëlische en Duitse vlag. U zag ze in de video bovenaan dit artikel

De commandant van de Duitse luchtmacht bezocht, samen met zijn Israëlische collega, ‘Yad Vashem’, het herinneringscentrum van de Shoa. Hij legde daar een krans en verklaarde nadien; ‘We voelen nog steeds het lijden van de Joodse slacht­offers van de Shoa, onze verant­woor­de­lijk­heid vervalt niet’.

De Duitse deelname aan de oefening volgt op de Israëlische deelname vorig jaar aan de oefening Blue Wings in Duitsland, voor het eerst in de geschiedenis, berichtte het RD. Duitse en Israëlische jacht­vliegtuigen voerden daarbij een historische vlucht uit over voor­malig vernie­ti­gings­kamp Dachau. als een eerbetoon aan de slachtoffers.

Als onderdeel van de ‘Blue Flag’ luchtmacht oefening, kwam de commandant van de luchtmacht van de Verenigde Arabische Emiraten, generaal-majoor Ibrahim Nasser Mohammed Al Alawi, maandag 25 oktober voor een bezoek aan in Israël.


(Foto: Woordvoerder IAF)

De commandant werd op de luchtmachtbasis ‘Palmachim’ verwelkomd door een erewacht onder leiding van de commandant van de Israëlische luchtmacht, generaal-majoor Amikam Norkin. De commandanten bespraken de ontwikkeling van de samenwerking en de versterking van de betrekkingen tussen de twee luchtmachten. Dit bezoek mag toch wel opmerkelijk gevonden worden, en geeft aan dat de ‘Abraham akkoorden’ niet zomaar handtekening op papier zijn.


Gevechtsvliegtuigen van de Israëlische en VAE-luchtmacht vliegen over Masada in de woestijn van Judea bij de Dode Zee. Masada is het symbool van een volk op de vlucht, symbool van het verlangen van de Joden naar een stukje thuis, symbool van de vast­bera­den­heid om dit thuis, dit nieuwe Masada, nooit meer te laten vallen. ‘Masada zal nooit meer vallen’.

Dinsdag verwelkomde president Isa’ac Herzog de comman­danten van de deel­nemende lucht­machten, en ook bezoe­kende comman­danten van lucht­machten die niet daad­werkelijk mee­train­den, maar wel de inter­natio­nale oefening ‘Blue Flag’ oefening hebben ‘bezichtigd’, in zijn residentie.

Op bezoek bij de president waren de commandanten van de luchtmacht van de Verenigde Arabische Emiraten, Nederland, Denemarken, Noorwegen, België, en Cyprus, evenals de daadwerkelijke deelnemers; de VS, India, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Italië en Frankrijk, en natuurlijk Israël zelf. ‘Blue Flag’ is de grootste en meest geavanceerde luchtmacht oefening die ooit in Israël werd gehouden

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.