Luchtmachten IAF en USAF oefenden boven de Negev

De Israëlische en Amerikaanse lucht­macht hebben vorige week de gezamenlijk oefening ‘Desert Falcon’ gehouden. De oefening moet wellicht weer gezien worden als voor­loper op samen­werking bij een aanval op de nucleaire instal­laties van Iran.

Door Redactie Israeltoday.nl | | Onderwerpen: defensie, Israel, Verenigde Staten

De Israëlische luchtmacht (IAF) en het Central Command van de Ameri­kaanse lucht­macht (USAF) hielden de gezamenlijke luchtmachtoefening boven het zuiden van Israël, waarbij lucht­aanvallen en lucht­gevechten werden gesimuleerd. De oefening werd uitgevoerd vanaf de lucht­macht­basis Ovda van de IAF, even ten noorden van Eilat, en werd voornamelijk gehouden in het luchtruim boven de Negev-woestijn.

De grote oefening, met de naam ‘Desert Falcon’ (woestijnvalk) werd hoofdzakelijk met Israëlische en Amerikaanse F-16’s uitgevoerd, maar ook het nieuwe Israëlische spionagevliegtuig ‘Oron’ leverde een bijdrage.

‘De Israëlische luchtteams vlogen ‘schouder aan schouder’ met Ameri­kaanse teams en simuleerden gezamenlijke reacties op lucht­dreigingen en aanvallen op doelen, door middel van onderwijs, samen­werking en wederzijdse groei, ‘De oefening vertegenwoordigt een belangrijke mijlpaal in de versterking van de inter­nationaal-strategische samen­werking tussen Israël en de Amerikaanse luchtmacht, en het draagt bij tot de paraatheid van onze strijdkrachten voor eventuele aanvallen op Iran,’ aldus een verklaring van de IAF.

Op de onmiddellijke termijn is deze oefening grotendeels bedoeld om het vermogen van de IAF te verbeteren om samen te werken met de VS en andere landen in het Midden-Oosten om de dreiging van Iran tegen te gaan.

‘Desert Falcon was een belangrijke mijlpaal in de versterking van de strategisch-internationale samenwerking tussen Israël en de Amerikaanse luchtmacht en droeg bij tot de paraatheid van de strijdkrachten voor eventuele aanvallen op Iran’ aldus veel Israëlische media.

Desert Falcon stond ook symbool voor de al decennia succesvolle F-16. Het land dat de F16 ontwikkelde, en het grootste aantal in dienst heeft, Amerika, oefende samen met F-16’s van de IAF, de luchtmacht met de grootste vloot F-16’s buiten Amerika. Een bewijs dat dit vliegtuig nog niet is afgeschreven.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox