Lockdown versoepeld, vrees voor nieuwe besmettingen

Israël begon zondag zijn landelijke coronavirus-lockdown langzaam te versoepelen, nadat het de afgelopen maand burgers in hun huizen had gehouden voor de duur van de Bijbelse najaarsfeesten.

Door Ryan Jones |

Vanaf vandaag zijn de volgende regels van kracht:

• Israëli’s kunnen weer meer dan een kilometer van hun huis reizen;
• Het is toegestaan om de huizen van vrienden en familie te bezoeken;
• Bijeenkomsten zijn beperkt tot 10 personen binnenshuis, en 20 personen buitenshuis;
• Kleuterscholen, peuterscholen en kinderdagverblijven kunnen weer open;
• Restaurants kunnen afhaalmaaltijden serveren;
• Bedrijven die geen klanten in de winkel hoeven te ontvangen, kunnen heropenen;
• Israëli’s kunnen weer stranden en nationale parken bezoeken;
• De gebeden bij de Klaagmuur zullen binnen afzonderlijke ‘cellen’ worden hervat.

Afbeelding: Weer terug naar school. Maar voor hoe lang? (Foto: Avshalom Sassoni/Flash90)

Huidige besmettingscijfers

Zaterdag heeft Israël slechts 395 nieuwe gevallen van COVID-19 geregistreerd. Een maand geleden, toen Israël dit jaar zijn tweede nationale lockdown inging, schoot dat aantal omhoog naar meer dan 8000. Belangrijker nog, tijdens het weekend daalde het aantal positieve coronavirus testresultaten tot slechts 2,8 procent. Vorige maand kwam een zorgwekkende 15 procent van alle tests positief terug.

Maar nu de scholen en stranden open zijn en de Israëli’s weer vrijelijk elkaars huizen bezoeken, is er bezorgdheid dat het aantal besmettingen weer zal pieken. Dit is vooral waar nu we de nattere wintermaanden ingaan; het is bekend dat virussen dan actiever zijn. Overheidsfunctionarissen waarschuwen nu al dat de lockdown-beperkingen weer snel kunnen en zullen worden ingesteld, als de Israëli’s zich niet aan de huidige regelgeving houden.

Afbeelding: Ultraorthodoxe Joden zijn niet de enige overtreders van de overheidsvoorschriften geweest, maar hun COVID-19-besmettingscijfers zijn de hoogste in het land. (Foto: David Cohen/FLASH90)

Orthodoxe weerstand

De sector van de samenleving, waarover iedereen zich het meest zorgen maakt, is de ultraorthodoxe Joodse gemeenschap. Sinds het begin van het jaar wil die slechts gedeeltelijk en sporadisch aan de voorschriften van het ministerie van Volksgezondheid voldoen. Nu overal elders op zondag peuterscholen werden geopend, zijn honderden basisscholen in weerwil van de regering heropend in ultraorthodoxe steden. Veel van deze steden zijn nog steeds als ‘rode zones’ aangewezen vanwege de hoge besmettingsgraad.

Dit kwam nadat een van Israëls belangrijkste rabbijnen, rabbijn Chaim Kanievsky, die momenteel zelf besmet is met COVID-19, opdracht gaf om basisscholen in het Charedi Talmoed Torah systeem te heropenen, volgens Israëls Ynet nieuwsportaal. Veel ultraorthodoxe Joden zien dit als een opstand tegen premier Benjamin Netanyahu en hebben gedreigd zich aan te sluiten bij de voornamelijk linkse demonstraties, die erop gericht zijn hem uit zijn ambt te ontzetten.

Afbeelding: Naarmate Netanyahu’s lijst van politieke vijanden groeit, kan hij het zich niet veroorloven om ook de ultraorthodoxe gemeenschap te verliezen. (Foto: Tomer Neuberg/FLASH90)

Netanyahu’s zwakte

De toonaangevende Israëlische politieke commentator Amit Segal bekritiseerde Netanyahu voor het stilzwijgend goedkeuren van de ultraorthodoxe opstand, door aan te geven dat er slechts een beperkte handhaving zou zijn. In het weekend verklaarde de premier dat zijn regering ‘de regels zo goed mogelijk zou afdwingen, maar het is niet mogelijk om naar elke straathoek politieagenten te sturen.’ Segal noemde Netanyahu’s zwakke aanpak ‘schandalig’ en een uitnodiging om de regering effectief te chanteren door middel van opstand.

Nu gefrustreerde rechtse kiezers zich in toenemende mate tot Netanyahu’s rivaal Naftali Bennett wenden in de aanloop naar de volgende verkiezingen, is de premier zich meer dan ooit bewust van zijn afhankelijkheid van de ultraorthodoxe Knesset-partijen om hem in functie te houden. Mocht Bibi de ultraorthodoxe gemeenschap te veel ontstemmen, dan hebben die partijen geen andere keuze dan hem in de steek te laten.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.