‘Lockdown heeft weinig invloed op Corona-sterfte’

Overheidsmaatregelen, die bedoeld zijn om de verspreiding van het coronavirus in te dammen, leiden niet tot verminderde sterftecijfers. Dit concluderen een aantal wetenschappers van Franse universiteiten na het bestuderen van gegevens uit 160 landen.

Door Redactie Israeltoday.nl |

Niet iedereen gelooft in de maatregelen tegen Corona-besmetting. (Foto: Mirjam Alster/Flash90)

De resultaten van deze studie zijn eind november gepubliceerd in het tijdschrift Frontiers, ze hebben betrekking op 846.395 sterfgevallen in de eerste acht maanden van 2020.

De sterftecijfers blijken relatief hoger te zijn bij mensen met obesitas (overgewicht) en in landen met een hoger BBP en hogere levensverwachting. Deze landen hebben ‘oudere en fragiele bevolkingen die vatbaar zijn voor verhoogde sterftecijfers wanneer ze geconfronteerd worden met fysieke of biologische agressors,’

De onderzoekers adviseerden om de immuniteit en veerkracht van de bevolking te vergroten en een zittend gedrag te voorkomen door middel van meer lichaams­beweging en een betere lichamelijke conditie. Het is dus niet verstandig, wanneer politici sportfaciliteiten sluiten en hiermee de lichaamsbeweging beperken.

Hoe komt het, dat de sterfte aan Covid-19 bij de orthodoxe gemeenschappen niet significant toeneemt, terwijl zij anderhalve maand hun scholen open hielden, in strijd met de overheidsregels? Onheilsprofeten hadden verwacht, dat binnen drie weken alle gemeen­schappen van charedim rood zouden kleuren. Het reprodu­ctie­getal is met 0,96 lager dan het landelijke cijfer van 1,06, en er zijn veel minder ernstige patiënten in vergelijking met de seculiere sector en de Arabische sector, waar het stijgt.

Volgens hoge ambtenaren van het ministerie van Volksgezondheid was het percentage ziektegevallen waarschijnlijk zeer hoog. Dat betekent dat er naar schatting tussen de 30 en 35 procent herstellende mensen zijn. Er is dus sprake van een natuurlijke doorsnijding van de besmettings­ketens bij de charedim. En ze volgen de richtlijnen en lopen met mondkapjes en in kleine groepen. Het ministerie van Volksgezondheid volgt deze ontwikkeling met belangstelling om er lessen uit te trekken.

Een aantal artsen in Israël en wereldwijd maken deel uit van een initiatief van artsen en weten­schap­pers, dat het ‘Common Sense Model‘ wordt genoemd, dat kritiek heeft op de ‘oorlog tegen het coronavirus’. Ze waarschuwen tegen paniek wegens het aantal positief geteste personen, en wijzen er op, dat iemand die met het virus in aanraking is gekomen nog geen ziek persoon is.

De groep artsen adviseert:
• Identificeren en beschermen van risicogroepen, en deze mensen helpen zichzelf te beschermen door toekennen van aparte uren in apotheken en supermarkten en toewijzen van aparte ruimten in het openbaar vervoer,
• stoppen met de verspilling van middelen aan massale testen en gedwongen quarantaine, en die middelen gebruiken voor bescherming in verzorgingshuizen en van medische staf,
• heropenen van de hele economie, waaronder cultuur en sport, en van het gehele onderwijs.

Onderzoekers van de Universiteit van Barcelona hebben een onderzoek uitgevoerd naar het verlies aan smaak en geur, dat veel corona­patiënten ervaren. Corona-patiënten meldden ook een ‘een vreemd gevoel in de neus’ en een abnormaal droge neus. Deze symptomen dezen zich overwegend voor en tijdens andere symptomen van het virus voor, en kunnen mogelijk worden gebruikt voor een vroege diagnose van het virus.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.