Libanezen bezorgd over Israëlische vliegtuigen

Inwoners van de Libanese hoofdstad Beiroet hebben op de sociale media hun groeiende bezorgdheid geuit over het feit dat ze herhaaldelijk Israëlische gevechtsvliegtuigen horen overvliegen. Kondigt dit een grote militaire actie van Trump aan?

Door Ryan Jones |

VN-waarnemers in Libanon beweren dat Israël het luchtruim van dit land minstens een dozijn keer per dag schendt, maar dat de meeste schendingen tot voor kort werden gepleegd met behulp van drones.

Het is de vraag of je deze overvluchten wel of niet als schendingen van de soevereiniteit in de normale zin van het woord mag beschouwen, aangezien Israël en Libanon technisch gezien in oorlog zijn, en Jeruzalem dit ongetwijfeld als legitieme defensieve acties ziet.

Volgens regionale berichten zijn veel Libanezen bevreesd, dat de overvluchten een grote militaire actie van de Amerikaanse president Donald Trump inluiden voordat hij zijn ambt neerlegt. Dat is misschien niet ver van de waarheid.

De reden voor de toegenomen Israëlische activiteit in de lucht, en met name het groeiende aantal gevechts­vliegtuigen dat het Libanese luchtruim binnenkomt, zou iets te maken kunnen hebben met de gelofte van Iran om de moord op Qassem Soleimani te wreken, het voormalige hoofd van de Quds Force van de Islamitische Revolutionaire Garde, die een jaar geleden door de Amerikanen werd vermoord.

Het is onwaarschijnlijk dat Iran een volledige oorlog met de Verenigde Staten zou uitlokken door de Amerikaanse strijdkrachten rechtstreeks aan te vallen. Voor Teheran zou een veel veiligere manier van handelen zijn om Hezbollah in Libanon groen licht te geven om zijn raketten op Israël te lanceren.

De Israëlische overvluchten kunnen worden gezien als een waarschuwing aan de Libanese autoriteiten, dat het verwoestende gevolgen zou hebben wanneer zij Hezbollah toestaan de Joodse Staat aan te vallen.

Zie de gerelateerde artikelen:
Staan Israël en Hezbollah aan de rand van oorlog?
Libanese kardinaal provoceert Hezbollah
Sarcastische felicitatie voor Hezbollah­leider Nasrallah
Libanon ernstig in het nauw door Hezbollah

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.