Lessen in democratie in Modiin

Opnieuw getoeter en geroep om democratie uit de richting van het huis van minister van Justitie Yariv Levin. Al om 7 uur ‘s ochtends was daar weer een protest tegen de justitiële hervorming.

Door Dov Eilon | | Onderwerpen: justitiële hervormingen
'In mijn straat voor het huis van de minister van Justitie, Yariv Levin.' Foto: Dov Eilon.

“In alle vroegte kregen mijn buren en ik (Dov Eilon) weer een lesje in democratie. Rond 7 uur ‘s ochtends hoorde ik weer gretig getoeter en geroep om democratie. Omdat ik vanmorgen mijn vrouw naar het station moest brengen, controleerde ik met Google Maps de situatie aan het einde van mijn straat, waar onze beroemde buurman, de Israëlische minister van Justitie Yariv Levin, woont. Op de kaart was het hele gebied rood gemarkeerd. Ik moest dus een andere route nemen zodat mijn vrouw op tijd bij haar trein kon zijn. Helaas zijn we in onze straat al gewend aan dit soort situaties. Dus reed ik mijn parkeerplaats uit en ging een paar meter tegen de rijrichting in om niet door de enthousiast fluitende menigte te hoeven rijden.

Ik bereikte het station op tijd, nam afscheid van mijn vrouw en reed toen weer naar huis. Nu was ik natuurlijk nieuwsgierig geworden, dus besloot ik de normale route te nemen, langs het huis van de minister van Justitie. Ik accepteerde het risico om vast te komen zitten.

Tegen de tijd dat ik onze straat bereikte, hoorde ik al getoeter en geroep om democratie. Gelukkig was de politie dit keer op tijd en hield de orde. Bij het laatste spontane protest duurde het twee uur voordat ze ingrepen.

De demonstratie vindt plaats een dag voordat het Hooggerechtshof bijeenkomt in Jeruzalem, waar vijftien rechters zich zullen buigen over de zogenaamde “adequaatheidswet” die door de regering is aangenomen. Daarom is er ook een demonstratie gepland voor het Hooggerechtshof in Jeruzalem.

Maar terug naar Modiin. Ik parkeerde mijn auto en liep naar de demonstratie. Ik was nieuwsgierig en dacht dat jullie misschien ook wel geïnteresseerd zouden zijn in wat hier aan de hand is. Dus vandaag kun je meer leren over de Israëlische democratie, waarin alle burgers hun mening kunnen geven.

Op een bepaald moment in de volgende video zag ik plotseling een oud-collega van mij uit mijn tijd bij de Israëlische televisie. Ze zwaaide met de Israëlische vlag toen ze plotseling voor me stond. Mijn excuses voor het slechte camerawerk op dat moment.

Dus, en hier zijn een paar beelden van de demonstratie, vanmorgen voor het huis van de minister van Justitie, Yariv Levin:

Zelfs nu, terwijl ik dit schrijf, hoor ik nog steeds het getoeter en de roep om democratie, ik ben benieuwd hoe lang het nog doorgaat.

Vanavond zullen alle ogen gericht zijn op Jeruzalem, waar, zoals ik al zei, vanaf 18.00 uur plaatselijke tijd een demonstratie zal plaatsvinden voor het Hooggerechtshof. Wat zullen de rechters beslissen? De voorzitter van het Hooggerechtshof, Esther Hayut, had zich al tegen de wet uitgesproken, maar het Hooggerechtshof heeft nog nooit een basiswet verworpen. Het wordt interessant, we gaan een hete herfst tegemoet, zoals ik al zei in de video.

Tweet: Yariv Levin slaagde er toen in om het huis te verlaten en naar zijn werk te rijden. Ook hij reed, net als ik eerder, tegen de rijrichting in en langs ons huis.

Vrijdag vieren we het Joodse Nieuwjaar. Hopelijk wordt het een goed jaar. Donderdag (14-9) zijn jullie allemaal uitgenodigd om samen met hoofdredacteur Aviel Schneider een toast uit te brengen op het nieuwe jaar. We zien jullie allemaal graag op donderdagavond om 18:30 Nederlandse tijd (ik zal er ook zijn).”

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox