Leer Hebreeuws, een tot leven gewekte ‘dode taal’

Bijna twintig eeuwen was het Hebreeuws een dode taal. Het was de taal van de Tenach, de Hebreeuwse Bijbel, en de Talmoed, maar niet de dagelijke spreektaal. Dat veranderde, toen de Joden begonnen terug te keren naar hun oude vaderland en hun oude taal weer tot leven wekten.

Door Redactie Israeltoday.nl |

De Staat Israël staat bekend om vele innovaties en uitvindingen. Zo is Israël ook het eerste en enige land dat een dode taal weer tot leven heeft gewekt. Daarbij moet de naam van Eliezer Ben-Yehuda worden genoemd, die in de periode van globaal 1880 tot 1920 de Joden in Jeruzalem er van overtuigde om hun oude taal, het Hebreeuws, weer te gaan spreken. Samen met collega’s breidde hij de Hebreeuwse woordenschat uit met honderden woorden voor nieuwe begrippen.

Nu zijn er miljoenen mensen die Hebreeuws als moedertaal hebben. Kijk in de video hoe dat gebeurde

Introductiecursus Hebreeuws
Wilt u ook Hebreeuws leren? Dan kunt u zich aanmelden voor de digitale Introductie­cursus Hebreeuws, die in september een nieuwe groep studenten verwelkomt.

Deze cursus is breed opgezet, er wordt zowel aandacht gegeven aan het Bijbels Hebreeuws als aan het moderne Hebreeuws, waarmee u als toerist in Israël te maken heeft.
De lessen zijn digitaal, dat houdt in dat u een laptop of computer nodig hebt om links naar muziekvideo’s en andere bronnen te openen, en een papieren afdruk van de lessen om de opdrachten te maken. Want van schrijven, fouten maken en corrigeren leer je meer dan van tien maal overlezen. De antwoorden op de opdrachten staan steeds in de volgende les.
De cursus telt momenteel ruim 175 lessen en wordt in de loop der jaren uitgebreid tot mogelijk 200 lessen.
De lessen worden in de vorm van een link meege­zonden met de Israel-weekbrief, die u tevens wordt toegezonden. Vanaf september is daar een link naar een wekelijkse les bijgevoegd. Er zijn geen kosten aan deze cursus verbonden, wel veel huiswerk

Wilt u de eerste lessen even inzien? Dat kan met deze link:
www.israelplatform.nl/hebreeuws/Les­_01.pdf,
www.israelplatform.nl/hebreeuws/Les_02.pdf

U kunt zich aanmelden met een e-mail naar Israel-weekbrief@solcon.nl, met aanmeldcode ‘200 Hebreeuws’