Lapid bedankt Christenen voor hun steun aan Israël

Ondanks dat het voor sommige Israeli’s niet duidelijk is waarom Christenen de Joodse staat steunen, pleit de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken voor dezelfde warme betrekkingen als tijdens de regering-Netanyahu.

Door Ryan Jones |

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid sprak deze week voor het eerst publiekelijk over de Joods-Christelijke betrekkingen toen hij de Christians United for Israel (CUFI)-top in Dallas toesprak via een opgenomen videoboodschap.

Er was enige bezorgdheid dat de nieuwe regering van Israël niet de achtergrond, ervaring of misschien zelfs de motivatie zou hebben om de betrekkingen tussen de Joodse staat en de Christelijke zionistische wereld zo succesvol te beheren als voormalig premier Benjamin Netanyahu.

Dit wordt tegenwoordig steeds belangrijker in Israël. Israëli’s hadden altijd christelijke steun op prijs gesteld, maar velen realiseerden zich pas na de verrassende verkiezing van de voormalige Amerikaanse president Donald Trump welk soort politieke macht Christelijke zionisten konden uitoefenen. Nu wordt het als zeer belangrijk beschouwd dat Israëlische leiders in staat zijn om die Christelijke steun te benutten, en het lijdt geen twijfel dat Netanyahu wist hoe dat te doen.

Netanyahu en CUFI-oprichter John Hagee tijdens een bijeenkomst van Christelijke zionisten. (Foto: Amos Ben Gershom/Flash90)

Lapid en zijn regeringspartner, de huidige premier Naftali Bennett, hebben veel minder ervaring in de omgang met Christenen, en alle ogen waren gericht op de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken toen hij het CUFI-evenement toesprak. Het was duidelijk dat Lapid zich hiervan bewust was, en hij begon op een ietwat defensieve toon:
’Israël heeft een nieuwe regering, maar het land is hetzelfde gebleven. Het land van geschiedenis en moderniteit, het land van geloof en wetenschap. Waar onze profeten liepen, waar ons verhaal begon, het land dat vloeit van melk en honing.’

Lapid vervolgde met een nauwelijks verhulde ‘veeg uit de pan’ aan Netanyahu en een mogelijke poging om de Christelijke aanhangers van Israël ervan te overtuigen dat de nieuwe ‘regering van verandering’ een waardige opvolger is van die van Bibi. De minister van Buiten­landse Zaken suggereerde dat Netanyahu’s opeen­volgende regeringen slechts een deel van de natie dienden, en de laatste tijd vooral bezig waren met zijn persoonlijke politieke overleving:
‘Onze nieuwe regering vertegenwoordigt heel Israël, en wat nog belangrijker is, werkt voor heel Israël. Religieus en seculier, rechts en links, Joods en Arabisch, mannen en vrouwen, zij die denken zoals wij en zij die dat niet doen, zij die op ons hebben gestemd en zij die dat niet hebben gedaan – het is een regering die mensen boven politiek stelt. Een regering die weigert het openbare leven als een over­levings­spel te zien.’

Lapid kwam toen tot waar iedereen die de top bijwoonde of via een videoverbinding thuis volgde, op zat te wachten:

‘Vrienden, ik wil iets zeggen dat niet genoeg gezegd wordt deze dagen. Dank u. Dank u voor uw steun. Dank u voor uw gebeden. Dank u voor uw steun aan Israël. Dank jullie wel dat jullie aan onze zijde stonden tijdens Operatie Beschermer van de Muren (de recente Gaza-oorlog). …Dank u voor uw steun aan ons toen anderen aarzelden’.


‘Israël staat voor uitdagingen op alle fronten. Van Hamas in het zuiden tot Hezbollah in het noorden. Van door Iran gesteunde milities in Syrië, tot Iraanse wetenschappers die in Teheran hun nucleaire programma ontwikkelen. We zullen al deze uitdagingen aangaan, samen met onze vrienden, samen met u.


‘Maar de uitdagingen zullen ons niet definiëren. Israël is in de kern een optimistisch verhaal. Het is een verhaal van succes tegen alle verwachtingen in. En dat verhaal gaat vandaag verder.’

CUFI-oprichter Pastor John Hagee was vorige maand in Israël, samen met de vermoedelijke presidents­kandidaat voor 2024, Nikki Haley (die deze week ook de top in Dallas toesprak). Ze kwamen op een missie van solidariteit na de Gaza-oorlog, maar ook om Haley’s pro-Israël politieke geloofs­brieven te versterken in de aanloop naar een mogelijke verkie­zings­campagne.

Lapid vertelde dat hij net weken van intense coalitie-onderhandelingen achter de rug had en in 48 uur niet had geslapen, maar dat hij zijn ontmoeting met de CUFI-delegatie niet wilde afzeggen. Volgens de minister van Buiten­landse Zaken was het belangrijk voor hem om de Christenen persoonlijk te bedanken.

Hagee’s vrouw, Diana, vertelde aan persbureau JNS dat Lapid tijdens hun ontmoeting in Jeruzalem haar man vroeg waarom christenen zo’n steun aan Israël geven, waarop de dominee een gepassioneerde en lange theologische uitleg gaf.

Het feit dat Lapid zo’n vraag moest stellen, zegt iets over zijn seculiere achtergrond, maar toont ook aan dat hij bereid is te leren hoe hij Israëls belangrijke betrekkingen met de bijbel­getrouwe Christelijke wereld op de juiste manier kan onderhouden.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.