Landelijk netwerk van drones voor lichte transporten

Begin juli werden in het kader van het NAAMA-project (de Hebreeuwse afkorting van Stedelijk Transport door de Lucht) in Hadera drones in de praktijk getest. Israël heeft zo zijn proefproject van een landelijk netwerk van bezorgdrones naar de tweede fase gebracht.

Door Michael Selutin |

Gebruikers bestelden via de app een grote ver­scheiden­heid aan producten en regis­treerden de afhan­deling van hun bestellingen. Dit klinkt niet spectaculair, maar het vereist een complexe coördinatie die de gelijk­tijdige inzet van honderden of zelfs duizenden drones moet beheren. Er wordt ook gewerkt aan een vergroting van het laad­vermogen van de drones, dat momenteel 2,5 kilogram bedraagt, en van hun bereik (momenteel 10 kilometer).

Het programma werd vorig jaar gelanceerd als een gezamenlijk project van het Israëlische Centrum voor de Vierde Industriële Revolutie (C4IR), de Autoriteit voor Innovatie, het Israëlische ministerie van Vervoer (via het bedrijf Ayalon Highways), de Israëlische burger­lucht­vaart­autoriteit (ICAA) en de Smart Transportation Authority, alsmede particuliere Israëlische en buitenlandse bedrijven. Het doel is technologische doorbraken te bewerkstelligen en belemmeringen in de regelgeving te overwinnen. Israël moet een ‘beta-locatie’ worden voor het besturen en bedienen van drones.

Het valt nog te bezien wanneer het bezorg­netwerk met drones klaar zal zijn voor gebruik. Waarschijnlijk zullen er aanvankelijk regionale eenheden zijn die uiteindelijk zullen opgaan in het landelijke netwerk. Het doel is niet alleen om lichte goederen, zoals medicijnen of bloed­monsters, snel te bezorgen, maar ook om het weg­ver­keer te verminderen.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.