Laatste ontsnapten uit terroristengevangenis gepakt

Israëlische veiligheidstroepen hebben zaterdag 18 september in een gedurfde nachtelijke inval de laatste van de zes ontsnapte Palestijnse terroristen opgepakt in Jenin, tot opluchting van ongeruste Israëlische burgers.

Door David Shishkoff |

De IDF meldde:
‘Gedurende de nacht trokken IDF, *Yamam politie SWAT team, GSS en ‘Carob’ verkennings­troepen het gebied van Jenin binnen en voerden isoleer- en belegerings­operaties uit, waaronder schieten rond het gebouw waar de voort­vluchtige terroristen zich schuilhielden. Die kwamen ongewapend en zonder verzet naar buiten.’

Toen deze troepen vertrokken met de weer gepakte terroristen, braken op verschillende plaatsen in de stad onge­regeld­heden uit – waaronder het gooien van stenen en explo­sieven in de richting van de Israëlische troepen, alsmede geweervuur in het gebied.

Palestijnse groeperingen hadden door de uitbraak uit de gevangenis meer zelfvertrouwen gekregen en beweerden dat zij in staat zouden zijn de arrestatie van de ontsnapte terroristen te voorkomen.

Luitenant-kolonel Alon Hanuni rapporteerde: ‘Vanavond hebben we de cirkel gesloten. De laatste twee terroristen werden opgepakt, van degenen die twee weken geleden uit de gevangenis van Gilboa ontsnapten. De aan­hou­ding werd verricht door een eenheid van de Speciale Politie-eenheid [Yamam] in samenwerking met Eenheid 93, Grenspatrouille #23, en de Regionale Brigade voor de regio Benjamin onder leiding van Arik Moyal. De twee terroristen gaven zich over en kwamen naar buiten zonder te schieten. De arrestatie verliep soepel.’

Premier Naftali Bennett (zelf een voormalig IDF-commando) bedankte alle veiligheids- en inlichtingen­diensten voor hun fenomenale inspanningen en samen­werking in de aanloop naar en tijdens de verschillende operaties om de veroor­deelde terroristen opnieuw gevangen te nemen.


De Gilboa gevangenis in Noord-Israël ligt op slechts 5 km van de groene lijn, die de gebieden van de Palestijnse Autoriteit in Samaria (de noordelijke ‘Westelijke Jordaanoever’) afbakent.

* De SWAT-eenheid van de Yamam-politie wordt door velen beschouwd als Israëls beste eenheid van de speciale strijd­krachten en als een van de allerbeste anti­terreur­eenheden ter wereld. In tegenstelling tot andere Israëlische speciale eenheden, bestaat de Yamam uit meer doorgewinterde, veteraan-strijders van meestal in de 30 of zelfs 40 jaar.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.