Laatste Afghaanse Jood waarschuwt: Steun niet op VS

Zebulon Simantov, het laatste lid van de Joodse gemeen­schap van Afghanistan, vertelde deze week aan Israëlische media dat de Joodse Staat niet moet vertrouwen op Amerika voor steun.

Door Redactie Israel Today |

Al tientallen jaren is de relatie met Washington van het grootste diploma­tieke belang vanwege de sterke overtuiging dat de VS nooit zouden toestaan dat het bestaan van Israël ernstig bedreigd zou worden. Maar na de chaotische Ameri­kaanse terug­trekking uit Afgha­nistan in augustus is volgens Simantov gebleken dat die logica niet deugt.

De VS hebben 20 jaar en miljarden dollars besteed aan de weder­opbouw van Afghanistan en aan het opleiden en uitrusten van een moderne militaire macht aldaar. Zowel president Joe Biden als zijn voorganger Donald Trump spraken het vertrouwen uit dat het nieuwe Afghaanse leger gereed en in staat was om te voor­komen dat het land ooit nog in handen zou vallen van islamistische extremisten. En mocht het toch misgaan, dan hadden de Afghanen het gevoel dat Amerika achter hen stond.

Totdat zij dat niet deden. En Simantov hamert erop dat Israël hier een belangrijke les uit moet leren.

‘Ik zeg tegen Israël, vertrouw niet op de Verenigde Staten,’ zei hij tegen de publieke omroep Kan. ‘De Verenigde Staten en de internationale gemeenschap brachten bloedvergieten in Afghanistan. Ze hebben geen vrede gebracht. En ze hebben de burgers in deze situatie [waarin de Taliban het weer voor het zeggen heeft] achtergelaten.’

Simantov, die vele jaren koppig in Afghanistan bleef nadat de rest van de Joodse gemeen­schap was gevlucht, werd uiteindelijk zelf gedwongen te vertrekken toen de Taliban het land in handen kregen. Naar verluidt is hij te voet naar de grens getrokken en over­gestoken naar een niet nader genoemd buurland, van waaruit hij asiel hoopt te krijgen in het Westen.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.