Laat er licht zijn… in Libanon… met Israëlisch aardgas

De dreigingen vanuit Libanon worden steeds heviger. Maar Israël trekt zich er niets van aan. Waarom? “Libanon’s elektriciteit wordt grotendeels geproduceerd met Israëlisch gas.”

Door Aviel Schneider | | Onderwerpen: Libanon, energie
De skyline van Beiroet bij nacht. Zonder Israëlisch aardgas zou er helemaal geen elektriciteit of licht zijn. Foto: Shutterstock

Libanon lijdt aan een energiecrisis, die onlangs nog is verergerd door een piek in de energieprijzen. De elektriciteitsvoorziening in Libanon is beperkt tot twee à vier uur per dag. De elektriciteit wordt opgewekt met stookolie en diesel, waarvan de prijzen al maanden de pan uit rijzen als gevolg van de Russisch-Oekraïense oorlog.

“Libanon heeft te kampen met ernstige elektriciteitstekorten en importeert daarom elektriciteit uit Jordanië. Jordanië importeert op zijn beurt voor ongeveer 80% aardgas uit Israël. Je kunt zeggen dat het licht in het huis van Hezbollah-chef Hassan Nasrallah brandt met Israëlisch aardgas,” zei Dr. Amit Moore, CEO van Eco Energy en een senior docent aan de Reichman Universiteit in Herzliya.

Moore benadrukte dit feit nadat Nasrallah herhaaldelijk had gedreigd dat hij nooit een Israëlisch booreiland zou toelaten boven het Karish-gasveld. De Libanezen beweren dat het Karish-gasveld in hun territoriale wateren ligt en dat de bron daarom aan Libanon toebehoort en niet aan de “Israëlische vijand”.

Libanon krijgt Jordaanse elektriciteit, waarvan 80% wordt opgewekt met Israëlisch gas. (Foto: Flash90)

Maar ook al zijn de dreigementen vanuit Libanon de laatste weken geëscaleerd, Israël lijkt zich weinig zorgen te maken. Israëlische politici en deskundigen van de gasmarkt geloven dat de Libanese dreigementen meer politiek geklets zijn van de interim-regering in Beiroet en dat ze de twee jaar durende onderhandelingen tussen de twee partijen alleen maar zullen versnellen. “De huidige dreigementen van leidende politici in Libanon en van Nasrallah worden alleen geuit uit politieke berekening,” legde dr. Moore uit. “Uiteindelijk zal alles zichzelf oplossen.”

Het betwiste Karish (Hai) gasveld ligt volledig binnen Israëlische territoriale wateren en ligt in de zee ten zuiden van de Libanese grens. Al meer dan twee jaar onderhandelen Israël en Libanon met Amerikaanse bemiddeling over het gasveld. Geologen menen dat dit een gebied is met een groot potentieel voor aardgasvondsten. Omdat dit een betwist gebied is, vindt er momenteel geen verdere exploratie van gas- en olievelden plaats. “Als het geschil over de zeegrens tussen de twee landen niet wordt opgelost, heeft Libanon veel te verliezen. In de eerste plaats door het vertragen van de gasexploratie in de blokken 8 en 9 in zijn territoriale wateren, waar volgens geologische onderzoeken grote aardgasreserves mogelijk zijn,” aldus Moore. “Politieke claims zijn leuk, maar economische realiteit is noodzakelijker.”

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox