Kunnen vrouwen in het leger hetzelfde als mannen?

In het kader van de internationale vrouwendag verscheen er in een Israëlische krant een artikel over vrouwelijke militairen die bij wijze van proef waren geslaagd voor het examen van de Pantser­infanterie­bataljons van de IDF, het Israëlische leger.

Door Judith Jeries |

Afbeelding: Israëlische soldates doen voor niemand onder. (Foto: Anna Kaplan/Flash90)

Het programma werd in 2018 gelanceerd om jonge Israëlische vrouwen die dat zouden willen, toe te laten tot pantsereenheden. Tien deelneemsters hebben de opleiding goed afgerond en vier van hen gaan nog verder met een opleiding tot commandant.

In april 2019 besloot het leger ineens geen vrouwen toe te laten tot de pantsertroepen. De reden die ze daarvoor opgaven, was dat de infrastructuur buitengewoon veeleisend zou zijn. Twee soldates benaderden de hoogste rechtbank om hun recht te verdedigen om in een pantsereenheid te mogen dienen. De andere vrouwen die aan de opleiding hadden deelgenomen, sloten zich bij hen aan zodat de generale stafchef van het leger, Aviv Kochavi, zich begin 2020 genoodzaakt zag de beslissing terug te draaien. Nu worden opnieuw vrouwelijke soldaten toegelaten tot de pantsercursus.

Critici vinden dat Kochavi bij de beslissing van 2019 had moeten blijven. Nieuwsbronnen zeggen dit te weten van officieren die anoniem willen blijven. Die zouden hebben beweerd dat vrouwen waren voorgetrokken tijdens de opleiding. Ze zouden echt niet opgewassen zijn geweest tegen de veeleisende taken in een pantserdivisie. Ze zouden bijvoorbeeld te lang hebben gedaan over het laden van granaten. Er zou ook sprake zijn geweest van ‘mentale moeilijkheden’. Het spanningsveld tussen mannen en vrouwen in een pantsergevechtsvoertuig moet ook niet worden onderschat.

Dit artikel verscheen in zijn geheel in het aprilnummer van het Israel Today Magazine. Klik hier voor een abonnement.