Kritiek op Netanyahu wegens telefoontje op Shabbat

Politieke bondgenoten van de voor­malige premier zijn boos over het tijd­stip van het felici­tatie­gesprek met Olym­pische medaille­winnares. Rus­land betwist de tweede gou­den medaille voor Israël in Tokio en noemt de jury ‘par­tijdig’.

Door Ryan Jones |

De religieuze rechtse bondgenoten van oud-premier Benjamin Netanyahu vielen hem in het weekeinde publiekelijk aan nadat hij ‘de Shabbat ontheiligde’ door Linoy Ashram, de winnares van een Olympisch gouden medaille, te bellen op de Bijbelse rustdag.

Ashram bracht zaterdag Israëls tweede gouden medaille van de Spelen van Tokio mee naar huis na het winnen van de individuele wedstrijd Ritmische Gymnastiek. Israël’s topleiders belden om haar te feliciteren en de trots van de natie op haar uit te drukken, en Netanyahu wilde ook van de partij zijn.

Bibi belde niet alleen Ashram, hij filmde het korte felicitatiegesprek en plaatste het op de sociale media, zodat elke Israëli zou weten dat hij als eerste met de Olympiër had gesproken. Het probleem is dat hij het telefoontje pleegde voor het einde van de sabbat.

‘De verklaring die de oppositieleider in de loop van de heilige shabbat heeft afgelegd, kwetst de massa’s shabbat-houdende Joden, en kwetst ook zijn trouwe partners voor wie de heilige shabbat dierbaar is,’ verklaarde Shas-partijleider Aryeh Deri.

Moshe Gafni, het hoofd van de andere ultra-orthodoxe politieke partij Verenigd Torah Jodendom, voegde daaraan toe: ‘De Olympische Spelen staan niet boven de Shabbat. De president en de premier hebben allebei gewacht tot na de Shabbat [om Ashram te bellen], en de heer Netanyahu had hetzelfde moeten doen.’

Fractievoorzitter Betzalel Smotrich van de partij Religieus Zionisme was ook kritisch:
‘Blij met Linoy’s goud, verdrietig over de ontheiliging van Shabbat;
Blij dat de president en de premier tot na Shabbat hebben gewacht om [haar] te feliciteren, verdrietig dat Netanyahu dat tijdens Shabbat deed;
‘Gelukkig dat meer en meer Joden de Shabbat in acht nemen, maar er zijn er die een medaille gebruiken om te spotten met de Shabbat en degenen die haar houden.’

Netanyahu’s Likoedpartij gaf snel een verklaring uit, waarin werd benadrukt dat zijn telefoontje naar Ashram tijdens de Shabbat een ‘technische fout’ was waarvoor het geen excuus had. ‘Likoed heeft de Shabbat altijd geëerd,’ benadrukte de partij.

De hele uitwisseling speelde zich af op Twitter voor alle Israëlische sociale media-gebruikers om te zien.

Controverse over de medaille

Ashram won de gouden medaille door drievoudig wereldkampioene Dina Averina uit Rusland nipt te verslaan.

Onmiddellijk na de medailleceremonie betwistte het Russisch Olympisch Comité (ROC) de uitslag fel en beschuldigde het de jury van partijdigheid ten opzichte van Rusland.
‘We zullen een grondig onderzoek laten uitvoeren naar de situatie van de jurering op de Olympische Spelen door het relevante technische comité,’ schreef ROC-voorzitter Stanislav Pozdnyakov op sociale media.

‘Dina heeft niet verloren, ze heeft gewonnen. Maar helaas was de jurering op flagrante wijze onrecht­vaardig,’ benadrukte Irina Viner, voorzitter van de Russische Ritmische Gymnastiek Federatie, in commentaar aan RT. ‘Ze werden Rusland beu en de jury besloot om deze Israëlische vrouw te steunen.’

Averina verklaarde ook dat ze gelooft dat ze de wedstrijd won en werd bedrogen om een gouden medaille.

Ashram leidde de wedstrijd gedurende de eerste drie rondes, maar maakte een fout tijdens de laatste lintroutine. Toch had Averina een zeer hoge score van 24,15 nodig om de voorsprong van de Israëlische te overwinnen. De Russen geloven dat ze daarin slaagde en meer, maar de jury gaf haar een score van 24,0, waarmee een einde kwam aan de decennialange Russische overheersing van deze sport.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.