Kritiek op Bennett die vaccin-weigeraars hekelt

De Israëlische premier Naftali Bennett kreeg veel commentaar, en zelfs demonstranten in zijn voortuin, door een domme oproep waarin hij degenen die het Corona­vaccin nog niet hebben genomen verweet de gehele bevolking in gevaar te brengen.

Door Ryan Jones |

Meer dan 80 procent van de Israëli’s boven de 16 jaar is volledig ingeënt tegen COVID-19. Maar om de een of andere reden hebben ongeveer een miljoen Israëli’s die in aanmerking komen voor het vaccin, het niet genomen. Sommigen zijn ‘anti-vaxxers’, mensen die tegen iedere vaccinatie zijn, maar veel meer zijn gewoon wantrouwig tegenover de diverse coronavirus-vaccins.

Afgelopen donderdag maakte premier Naftali Bennett die één miljoen Israëli’s boos door hen ervan te beschul­digen de rest van de natie in gevaar te brengen.
‘Een miljoen Israëli’s weigeren zich te laten vaccineren,’ zei Bennett in een televisietoespraak op primetime. ‘Zij brengen de hele bevolking in gevaar, zij brengen de andere 8 miljoen burgers in het land in gevaar.’

De premier wees er verder op dat het doel van zijn regering is om de Israëli’s weer volledig normaal te laten functio­neren, althans binnen de grenzen van Israël, maar beweerde dat degenen die zich verzetten tegen vaccinatie, het onmogelijk maken om dat doel te bereiken.

Bennett drong er bij gevaccineerde Israëli’s op aan om hun onge­vacci­neerde land­genoten te ‘overtuigen’: ‘Als je een vaccin­weigeraar kent, overtuig hem dan, leg hem uit dat hij de gezondheid van anderen op het spel zet.’

Hij merkte verder op dat de regering zou beginnen onge­vacci­neerde burgers te verplichten uit eigen zak te betalen voor COVID-tests, als onderdeel van haar inspanningen om meer Israëli’s te dwingen het vaccin te nemen. Tot nu toe dekten de Israëlische ziekenfondsen de kosten van coronavirustests voor alle burgers.

Israëli’s worden getest op COVID-19 bij een drive-through complex in Modi’in. (Foto: Yossi Aloni/Flash90)

Israëli’s tegen elkaar opzetten

Minister van Onderwijs Yifat Shasha-Biton zei dat ze niet echt blij was met Bennett’s toespraak en het gevoel had dat het Israëli’s tegen elkaar zou opzetten.

‘Er zijn mensen die medisch niet gevaccineerd kunnen worden, en er zijn mensen die bang zijn, en dat is ook prima,’ zei ze in een interview met Channel 12 News. ‘Het is onze taak om ervoor te zorgen dat iedereen geïnformeerd is en om aan te moedigen, maar niet om mensen tegen elkaar op te zetten, of om degenen die gevaccineerd zijn te vertellen dat ze naar degenen moeten gaan die dat niet zijn.’

Shasha-Biton merkte op dat minister van Justitie Gideon Sa’ar zich ook ongemakkelijk voelde bij Bennett’s toespraak, en herinnerde collega-ministers eraan dat ‘zelfs degenen die niet gevaccineerd zijn, nog steeds burgers van Israël zijn.’

Vele anderen vielen Bennett ook aan voor wat zij als een publiekelijke vernedering zagen van iedereen die ervoor heeft gekozen om het Pfizer-vaccin niet te nemen.

Minister van Onderwijs Yifat Shasha-Biton wijst er op, dat Israëli’s tegen elkaar opzetten niet de manier is om de Delta-variant te verslaan. (Foto: Olivier Fitoussi/Flash90)

In het weekeinde verzamelden tientallen demonstranten zich buiten Bennetts woning in de centrale stad Ra’anana. Op een bepaald moment bereikten zij de binnenste perimeter rond het huis, wat de veilig­heids­troepen ertoe aanzette de demonstratie uiteen te drijven. Vijf demonstranten werden gearresteerd omdat ze slaags raakten met de politie.

Besmettingen nemen toe, vaccinaties niet

Cijfers van het weekeinde geven aan dat Bennett’s toespraak minder effectief was dan hij had gehoopt, aangezien slechts een paar duizend mensen kwamen opdagen bij vaccinatie­stations om hun eerste dosis te ontvangen.

Intussen blijft het aantal besmettingen in Israël sterk stijgen als gevolg van de zogenaamde Delta-variant, en het aantal ernstig zieke COVID-19-patiënten nadert de 100.

Velen van hen die worden besmet zijn reeds volledig gevaccineerd, waaruit blijkt dat het Pfizer-vaccin besmetting door de Delta-variant niet voorkomt. Tegelijkertijd is het aantal besmette personen dat in het ziekenhuis moet worden opgenomen niet significant gestegen, wat erop wijst dat het vaccin doeltreffend is om de ernst van de infectie te verminderen.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.