‘Koning Bibi’ ziet geen reden om op te stappen

Benjamin Netanyahu, toepasselijk gezeten op een gouden troon, vertelde zaterdagavond de mensen die Likoed trouw blijven, dat hij er vertrouwen in had een stabiele rechtse regering te kunnen vormen, na de onduidelijke verkiezingen van een week eerder.

Door Ryan Jones |

Netanyahu nam deel aan een Mimouna-feest (traditioneel Marokkaans feest aan het einde van Pesach) in het huis van Likoed Knesset-lid Osnat Mark. Hij vertelde de aanwezigen:

‘De strijd voor het vaderland en het Land Israël houdt niet op. De strijd voor nederzettingen houdt niet op. De strijd voor ons recht om onszelf te verdedigen. De strijd tegen Iran dat terug wil naar de nucleaire deal. Geconfronteerd met deze uitdagingen en de enorme kansen die voor ons liggen, hebben we nu een stabiele rechtse regering voor jaren nodig om voor alle burgers van Israël te zorgen. Dat is wat er op dit moment wordt gevraagd en met de hulp van God zullen we dat bereiken en ik geloof dat het mogelijk is.’

Omringd door de mensen die hem trouw blijven, sprak Netanyahu op een zelfverzekerde toon. Maar kan hij nog een politiek wonder verrichten? (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)

Maar om een kans te maken om de volgende regering te vormen, moet Netanyahu eerst door president Reuven Rivlin voor de taak worden uitgekozen. Maandag zullen de partijhoofden van alle Knessetpartijen afzonderlijk met Rivlin vergaderen om hem hun goedkeuring te geven voor de benoeming van de volgende premier. Op basis van die aanbevelingen en zijn eigen vaststelling wie de beste kans heeft om een stabiele regering te vormen, zal Rivlin dan een lid van de 24e Knesset kiezen om de natie te leiden. Netanyahu leidt de grootste partij, en de rechtervleugel heeft een duidelijke meerderheid. Maar dat betekent niet noodzakelijk dat Rivlin hem zal kiezen. De kans is zelfs groot dat hij deze keer niet uitgekozen zal worden. Een aanzienlijk deel van de rechtse politici wil Bibi niet als premier, en sommigen hebben zelfs campagne gevoerd om hem uit zijn functie te ontheffen.

Zie: Bibi mist een meerderheid in de rechtse meerderheid

Die dissidente rechtse stemmen en de hardnekkig anti-Netanyahu centrum-linkse partijen werken koortsachtig om Rivlin een levensvatbaar alternatief voor te stellen, in de hoop dat hij iemand anders, wie dan ook, zal uitkiezen voor de toppositie in het land. Oppositieleider Yair Lapid (Yesh Atid) heeft in het weekend een ontmoeting gehad met potentiële ‘kingmaker’ Naftali Bennett (Yamina). Hoewel de ideologieën van de twee partijen op veel punten uiteenlopen, hebben zij zich bereid verklaard samen te komen om een einde te maken aan het tijdperk Netanyahu. En hoewel Lapids Yesh Atid de veel grotere partij is met 17 zetels in de volgende Knesset (vergeleken met Yamina’s 7), heeft hij zich bereid verklaard om Bennett eerst premier te laten zijn, in een roulatiedeal.

Bennett (links) en Lapid zijn het niet over veel eens, maar zijn verenigd in hun teleurstelling over Netanyahu. (Foto: Gershon Elinson/Flash90)

Er zijn aanwijzingen dat als Lapid en Bennett een werkbaar akkoord kunnen bereiken, ze een redelijke kans maken om genoeg andere partijen van links, het midden en rechts aan te trekken om een meerderheid te bereiken. De vraag is of zo’n regering lang zal overleven na het bereiken van haar belangrijkste doel, het afzetten van Netanyahu. Bennett, een religieuze keppel-dragende Zionist, staat voor waarden en standpunten die fel worden afgewezen door veel van de centrum- en linkse partijen die onder hem zouden zitten. Hetzelfde geldt voor Gideon Sa’ar, leider van de andere rechtse anti-Netanyahu partij, Nieuwe Hoop.

Zal hun haat tegen Netanyahu genoeg zijn om hen bij elkaar te houden, zelfs nadat de ‘koning’ gevallen is? Meer dan dat, moet afkeer van een bepaald individu, een individu dat een meerderheid van de Israëli’s nog steeds verkiest als hun leider, echt het belangrijkste criterium zijn voor het vormen van een regering?

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.