Komt er in het voorjaar een vierde Covid-19 vaccinatie?

• Corona-vaccin verliest na 6 maanden zijn effectiviteit,
• Mogelijk een vierde vaccinatie in het voorjaar,
• Voldoende gevaccineerden voor groeps­immuniteit?
• Individuele toeristen mogelijk welkom per 1 november.

Door Redactie Israeltoday.nl |

Volgens een onzerzoek onder 4800 gevaccineerde werkers in de gezond­heids­zorg, gepubliceerd in het New England Journal of Medicine, verlies het BioNTech/Pfizer vaccin na zes maanden veel van zijn effec­ti­viteit. Gedurende het eerste haljaar werd maandelijks hun anti­lichaam­respons getest. De onderzoekers vonden een significante afname van de immuun­respons – vooral bij mannen, 65-plussers en mensen met onderdrukt immuun­systeem. Het vaccin blijkt wel gedurende ten minste zes maanden voor 90 procent effectief bij het voor­komen van zieken­huis­opname van besmette mensen. Ook bleek, dat personen die een Corona-besmetting hebben doorgemaakt, beter beschermd zijn dan personen die twee vaccinaties hebben gekregen.

Er verschijnen regelmatig artikelen waarin wordt voor­spelt dat komend voorjaar een vierde prik (een tweede booster) zal worden aangeboden. Van de Israelische bevolking (circa 9 miljoen) heeft meer dan een-derde (3,8 miljoen) de derde prik gehad (3,8 miljoen).

Het aantal nieuwe Covid-19 besmettingen in Israël blijft dalen. Mogelijk is zijn er voldoende gevacci­neerden en is het land op weg naar groeps­immuni­teit.
De directeur-generaal van het ministerie van Volksgezondheid, Nachman Ash, zei dinsdag in een interview met 103 FM Radio ‘We zien dat de statistieken dalen, ook gisteren. We kunnen met vertrouwen zeggen dat we op weg zijn om uit deze golf te komen’. Hij noemde echter ook een nieuwe variant die onlangs in Europa is ontdekt, AY.4.2, en die in de nabije toekomst een nieuw risico kan vormen.

De Israëlische regering beraadt zich over het heropenen van het land voor individuele toeristen en het vermin­deren van de beper­kingen. Er wordt niet verwacht, dat er een eind komt aan de ‘groene pas’ en de verplichting in gebouwen een mondkapje te dragen. Over­wogen wordt het beperken van de quaran­taine voor mensen die in contact zijn geweest met besmette mensen, en in plaats daarvan meer vertrouwen op tests.
Ook wordt een beslissing verwacht over het open­stellen van Israël voor grote aantallen buiten­landse toeristen, die een Covid-test moeten ondergaan. Volgens de huidige plannen zal Israël vanaf 1 november voorlopig beginnen met het toelaten van individuele volledig gevacci­neerde toeristen in het land. Toeristen in geor­ga­ni­seerde groepen van vijf tot dertig worden reeds tot het land toege­laten in het kader van een proef­programma dat vorige maand van start ging.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.