Kol Demama Daka: Gods stille en kleine stem

Als je goed luistert, kun je in de woestijn een kleine, zachte stem horen. Waar komt het vandaan en wat zegt het?

Door Aviel Schneider | | Onderwerpen: woestijn
Eindelijk tijd om na te denken. Foto: Hadas Parush/Flash90

“Een stem stil en klein” is de titel vertaald. Deze zachte stem werd gehoord door de profeet Elia op de berg Horeb, nadat hij was gevlucht voor de koningin Jezebel. Toen Elia deze stille stem op de berg Horeb hoorde, bedekte hij zijn gezicht met zijn mantel en ging naar buiten en stond bij de ingang van de grot.

En zie, een stem kwam tot hem en zei: “Wat wil je hier, Elia?” God sprak Elia op de berg Horeb aan met een andere stem en dit was niet de gebruikelijke stem van God. Deze keer was de toon van zijn stem: stil, zacht, voorzichtig, dun, klein en mild. God sprak Elia op een andere toon aan en dit wordt verklaard door de drie Hebreeuwse woorden Kol Demama Daka (קול דממה דקה).

In de Bijbel is Horeb de berg van God waar Mozes God ontmoette en de tafelen der wet ontving. Op deze bijeenkomst verscheen God met een machtige stem. Tegen Mozes sprak God niet met een stille en kleine stem. Er wordt veel gesproken en gedebatteerd over de drie woorden, hoe ze werkelijk kunnen worden uitgelegd. En ik zal in de nabije toekomst meer schrijven over de stille stem van God en Elia.

Maar ondertussen: mis onze woestijnreis niet naar de berg waar God zich met donder en bliksem aan het volk Israël openbaarde en met stille stem tot Elia sprak. Een stille stem die waarschijnlijk diep tot Elia doordrong. Dit is wat ik ieder van ons toewens, een ijle en stille stem van God in ons hart te horen. Over precies vier weken zijn we op Mount Horeb, nog genoeg tijd om een beslissing te nemen en bij ons te zijn. Doe het gewoon!

Het leven loopt van ons weg. We hebben altijd excuses die ons ervan weerhouden iets te doen. We overtuigen onszelf er voortdurend van dat we niet genoeg tijd hebben. Maar als je wilt, kun je de tijd nemen om iets nieuws te ervaren. Vooral nu, nu de wereld om ons heen gek lijkt te worden en er onzekerheid heerst. Juist in zulke situaties moeten mensen stilstaan en alles opnieuw overwegen. Waar kan dat beter dan in de woestijn? Een plek waar Gods stem het duidelijkst te horen is in de stilte en onder de eindeloze sterrenhemel. “Een stem, stil en klein”.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox