Koeweitse journalist ontslagen vanwege tweeten met Israel Today-verslaggever

Koeweitse krant Al-Qabas ontslaat een van haar schrijvers wegens online interactie met Israel Today-correspondent Edy Cohen

Door Edy Cohen | | Onderwerpen: Koeweit, Israel
Twitter screenshot van de afbeelding die Al-Qabas plaatste om aan te kondigen dat zijn eigenzinnige journalist was ontslagen en om de krant te herinneren aan de Palestijnse zaak. Foto: Twitter screenshot

Een gerespecteerde Koeweitse krant, Al-Qabas genaamd, die in Koeweit en in de Arabische wereld wordt beschouwd als een van de toonaangevende en belangrijkste nieuwspublicaties, heeft een van zijn verslaggevers ontslagen omdat hij online interactie had met onze eigen correspondent voor Arabische zaken, Edy Cohen, en opriep tot vrede en coëxistentie met Israël.

De hele affaire begon toen Cohen tweette over een groep Joden die waren uitgenodigd om dit jaar Pesach te vieren in Saoedi-Arabië. Jasem Aljuraid, een journalist voor Al-Qabas, reageerde door Cohen te feliciteren en hem uit te nodigen voor een ontmoeting in Koeweit:

“Wij zijn verheugd over de vooruitgang in Saoedi-Arabië om Joden uit te nodigen. Gefeliciteerd mijn vriend, ik hoop je snel in Koeweit te zien.”

De tweet van Aljuraid waarin hij zijn vreugde uitsprak over het feit dat Joden waren uitgenodigd om Pesach in Saudi-Arabië door te brengen en de hoop uitsprak Dr. Edy Cohen in Koeweit te ontvangen, wekte ongekende verontwaardiging bij velen in de olierijke Golfstaat.

Na deze uitwisseling drong een groep extremisten, verbonden met de Moslimbroederschap in Koeweit, aan op het ontslag van de Koeweitse journalist door de krant waarvoor hij schrijft te boycotten.

Honderden mensen stuurden screenshots van de tweet en zegden hun abonnement op.

Een tweet van de Moslimbroederschap luidde:

“De zionisten in Koeweit moeten worden geboycot, waarvan Al-Qabas de eerste is. Licht hen alstublieft op zodat ze niet te ver gaan en normalisatie [met Israël] eisen op hun goedkope pagina’s.”

Sommigen reageerden met afbeeldingen waarin de journalist werd afgebeeld tegen de achtergrond van een Israëlische vlag, waarmee ze hem ervan beschuldigden een “zionist” te zijn.

Uiteindelijk slaagde de druk van het publiek en de directie van de krant erin Aljuraid te ontslaan. De officiële aankondiging van het besluit werd ook op Twitter geplaatst, samen met een afbeelding die de betrokkenheid van de krant bij de Palestijnse zaak toont:

“Al-Qabas bevestigt zijn standvastige en vastberaden houding ten opzichte van de ellendige misdaden van de zionistische vijanden, en zijn volledige steun voor het dappere Palestijnse verzet.

“En het kondigt het ontslag aan van een van de opinieschrijvers die opriep tot normalisatie met de zionistische vijand, op zijn sociale media accounts.”

Het is belangrijk op te merken dat Aljuraid de normalisering met Israël bejubelde via zijn eigen persoonlijke sociale media-accounts, wat betekent dat het zijn eigen mening was en op geen enkele manier werd toegeschreven aan de krant. Hij werd niettemin ontslagen.

Koeweit blijft een van de minst open landen in de Golfregio. Er is geen vrijheid van meningsuiting, alleen onderdrukking. Zo werd enkele jaren geleden een Koeweitse man veroordeeld tot 10 jaar gevangenisstraf voor een tweet die “de islam zou hebben beledigd”.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox