Knokpartij bij de ingang van Kerem Shalom naar de Gazastrook

Donderdagochtend braken er botsingen uit tussen Israëlische veiligheidstroepen en demonstranten bij de grensovergang Kerem Shalom met de Gazastrook.

Door Redactie Israel Today | | Onderwerpen: Gaza, Gazastrook
Mensen protesteren tegen de binnenkomst van hulptransporten in de Gazastrook in Kerem Shalom in het zuiden van Israël op 22 februari 2024. Foto: Erik Marmor/Flash90

Tientallen demonstranten hadden zich donderdagochtend verzameld bij de grensovergang Kerem Shalom om te protesteren tegen de toegang van humanitaire hulpgoederen tot de Gazastrook terwijl Israëlische gijzelaars nog steeds worden vastgehouden door Hamas. De activisten stellen dat de oorlogsinspanningen worden belemmerd door de diefstal van hulpgoederen door de terreurgroep.

Tot 60 procent van de leveringen van hulpgoederen aan Gaza wordt omgeleid door Hamas.

“De 30 demonstranten maakten melding van ernstig geweld dat begon nadat de soldaten hen gezichtsmaskers hadden opgezet. De soldaten duwden hen in een nauwe hoek en sloegen en schopten hen – zelfs met geweerkolven,” citeert Ynet Honenu, een Israëlische zionistische organisatie voor rechtshulp.

“Een van de soldaten pakte een grote steen en sloeg die met volle kracht op het achterhoofd van een van de demonstranten, een jongen die medische behandeling nodig had. Toen de meisjes het geweld probeerden te filmen, pakten de soldaten hun mobiele telefoons af en gooiden ze weg, waardoor ze kapot gingen,” vervolgde Honenu.

Vorige maand verzamelden protestgroepen zich zes dagen achter elkaar in Kerem Shalom, wat de Israëlische Defensie ertoe aanzette om het gebied tot gesloten militaire zone te verklaren.

De demonstranten waren er eerder in geslaagd om te voorkomen dat hulpgoederen de Gazastrook binnenkwamen.

Activisten probeerden ook hulpleveranties te blokkeren bij de kleinere grensovergang Nitzana naar de Sinaï en bij de haven van Ashdod.

De blokkade van hulpleveranties aan Gaza, inclusief voedsel en brandstof, wordt geleid door de beweging Tzav 9 (“Marching Order 9”), die wil protesteren tot de laatste Israëlische gijzelaar naar huis is teruggekeerd. Tzav 9 is een verwijzing naar de noodmobilisatie Tzav 8, die de IDF-reservisten op 7 oktober ontvingen.

“Het is onlogisch om de trucks direct in handen te geven van Hamas-terroristen,” zei de organisatie. “We zijn klaar om in real time getest te worden, samen met duizenden supporters die eisen dat de leveringen aan Hamas gestopt worden. Totdat de laatste gijzelaar is teruggekeerd, mogen er geen hulpleveringen worden toegestaan.”

De protesten hebben geleid tot verschillende arrestaties, waaronder die van Yehuda Dee bij de grensovergang Kerem Shalom toen hij probeerde de hulpleveringen aan Hamas te blokkeren. Yehuda Dee is de zoon van Lucy Dee, die op 7 april 2023 samen met haar dochters Maia en Rina werd vermoord door een Palestijnse terrorist in de Jordaanvallei. De familie laat ook Rabbi Leo Dee, Yehuda’s vader, en zussen Keren en Tali achter.

Op 15 december, na hevige Amerikaanse en internationale druk, keurt het Israëlische veiligheidskabinet de opening goed van de grensovergang Kerem Shalom voor hulpleveranties aan de Gazastrook. Alle Israëlische grensovergangen naar de Gazastrook waren gesloten na het bloedbad op 7 oktober, alleen de Egyptische grensovergang bij Rafah in de Sinaï bleef open.

De Israëlische volksbeweging Moeders van IDF-soldaten en de IDF-reservistenbeweging riepen vorige maand buiten de Amerikaanse ambassade in Jeruzalem op om de hulp aan Gaza stop te zetten.

“Wij steunen het besluit van de Israëlische regering om oorlog te voeren en Hamas te vernietigen, en we zijn dankbaar voor de offers die onze soldaten elke dag brengen om de staat Israël te beschermen,” vertelde Mirit Hoffman, een Engelstalige woordvoerster van Mothers of IDF Soldiers, aan JNS.

“Wij zijn geen voorstander van het sturen van humanitaire hulp, aka Hamas hulp, naar Gaza,” voegde ze eraan toe. “Omdat de regering Biden er bij de Israëlische regering op heeft aangedrongen om dit te doen, gaan we naar de bron.”

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox