Knessetverkiezingen: Blijf het laatste nieuws volgen

Voor de vierde keer in twee jaar gaan de Israëli’s vandaag naar de stembus. Israel Today volgt de verkiezingen en brengt u interessant nieuws. Volg de hele dag deze berichtgeving. De tijden zijn Israëlische tijd, een uur later dan de Nederlandse tijd.

Door Redactie Israel Today |

22:30 uur – Een lange verkiezingsdag loopt ten einde

Beste lezers. Het is een lange dag van opwinding en verwachting geweest. Nu moeten de stemmen geteld worden. Het eindresultaat wordt niet voor vrijdag verwacht. Zullen de prognoses van de televisiestations worden bevestigd? Of zal Netanyahu’s Likoed uiteindelijk nog een paar zetels meer krijgen?

We zullen onze verslaggeving morgenochtend voortzetten. De redactie van Israel Today wenst u een goede nacht!

לילה טוב, Laila Tov, Goede Nacht, vanuit Jeruzalem!

22:05 uur – Eerste exit polls geven Netanyahu pad naar overwinning

De belangrijkste Israëlische televisienetwerken publiceren nu de eerste exit polls, en hoewel er een paar kleine verrassingen zijn, is het algemene resultaat wat de meeste mensen verwachtten.

Terwijl de netwerken benadrukken dat het ‘Geen-Bibi’ blok (de partijen die de premier willen afzetten) groter is dan het ‘Wel-Bibi’ blok, moet worden opgemerkt dat niet alle partijen in het anti-Netanyahu blok samen willen regeren, wat betekent dat ze geen realistische kans hebben om een regering te vormen.

Ondertussen lijkt Benjamin Netanyahu’s Likoed 31, en misschien zelfs 33, zetels te hebben gekregen. Samen met zijn toegewijde bondgenoten (Shas – 9, Verenigd Torah Jodendom – 7, Religieus Zionisme – 7) heeft hij een stevige basis met 54 zetels. Als Bibi de leider van de partij Yamina, Naftali Bennett, kan overtuigen om zich bij zijn coalitie aan te sluiten, misschien door hem het ministerie van Defensie aan te bieden, dan krijgt hij er nog 7 of 8 zetels bij en heeft hij zijn meerderheid.

21:35 uur – Lage opkomst, maar beloftes van ‘dramatische’ resultaten

Na vier verkiezingen in twee jaar lijkt het of de kiezersmoeheid de Israëliërs eindelijk te pakken heeft. Iets meer dan 60 procent van de kiesgerechtigden had om 20 uur een stem uitgebracht voor de 24e Knesset. En minder dan een half uur voor het sluiten van de stembussen, was dat getal niet veel hoger.

De opkomst onder de Arabische bevolking was een droevige 37 procent. Maar ook onder Likoed-kiezers was de opkomst laag, ondanks Netanyahu’s verwoede pogingen om hun belangstelling te wekken.
Van de 22.000 Israëli’s in quarantaine maakten slechts 1.350 gebruik van speciale pendeldiensten om hun stem uit te brengen, en van de 6.500 Israëli’s die met Covid-19 waren besmet, namen slechts 1.550 de moeite om te gaan stemmen.

Ondanks dit alles beloven de belangrijkste Israëlische televisienetwerken ‘dramatische’ resultaten volgens hun vroege exit polls, die om 22 uur Israëlische tijd zullen worden gepubliceerd.
We wijzen er op, dat de Israëlische zenders de neiging hebben dergelijke resultaten te overdrijven en ook er heel erg naast te zitten.

20:20 uur – Hamas vuurt raket af op Netanyahu in Be’er Sheva

Israëlische veiligheidstroepen hebben bevestigd dat een raket, afgevuurd vanuit de door Hamas beheerste Gazastrook, is neergekomen in de buurt van of in Be’er Sheva, terwijl premier Benjamin Netanyahu daar was om op het laatste moment nog stemmen te winnen. Het is niet duidelijk waar de raket is neergekomen, maar er zijn geen gewonden of schade gemeld.

20 uur – Israel Today’s Aviel en Anat Schneider brengen hun stem uit

Israel Today heeft zijn burgerplicht gedaan! Aviel en Anat Schneider brachten hun stem uit, slechts een paar uur voor het sluiten van de stembussen. Nu wachten we op de eerste resultaten en we hopen dat een stabiele regering kan worden gevormd en een vijfde verkiezing later dit jaar kan worden voorkomen.

Israel Today’s Aviel en Anat Schneider brachten hun stem uit.

19 uur – Netanyahu: Stuur al je vrienden een berichtje en ga snel naar de stembus!

Met nog maar drie uur voordat de stembussen sluiten, stuurde premier Benjamin Netanyahu ons een persoonlijke videoclip, waarin hij waarschuwde dat niet genoeg Likoed-stemmers hun stem hadden uitgebracht, en dat de partij de macht in de Knesset dreigde te verliezen.
‘SMS al je maatjes. We moeten alle Likoed-aanhangers aan het stemmen krijgen,’ drong Bibi aan.

Tegen 18 uur was de opkomst inderdaad iets meer dan 51 procent, de laagste in jaren. Zie hieronder voor enkele verklaringen hiervoor.

De paniektactiek heeft in het verleden gewerkt voor Netanyahu, zo goed zelfs dat andere partijleiders het in deze verkiezingen nadoen, met name oppositie­leider Yair Lapid. De kleinere partijen zijn hier niet blij mee, want als de kiezers van de grote partijen massaal komen opdagen, halen de kleinere facties misschien de kiesdrempel niet eens.

17:45 uur – Partijen sporen kiezers aan met angst, nu de opkomst zo laag blijft

Op dit moment heeft slechts 42,3 procent van de kiesgerechtigde Israëlische kiezers de moeite genomen om een stem uit te brengen voor de 24e Knesset. De stembussen sluiten om 22 uur.

De opkomst was vooral laag bij Israëlische Arabieren, waarbij de stemlokalen in sommige dorpen naar verluidt helemaal leeg waren, en bij Israëli’s die besmet waren met Covid-19, waarbij slechts 1.000 van hen zich registreerden om met speciale pendelbussen naar de beschermde stemlokalen te gaan.

Op dit punt in de verkiezingen gaan de grote partijen over tot bangmakerij, zij sporen hun kiezers aan om zich naar de stembus te haasten om te voorkomen dat de ‘ander’ wint.

16.15 uur – Opkomst kiezers om 14 uur het laagst sinds 2009

Om 14 uur bedroeg de opkomst bij de verkiezingen voor de 24e Knesset slechts 34,6 procent, het laagste percentage op dat tijdstip sinds 2009.

De afgelopen drie verkiezingen (allemaal in de afgelopen twee jaar) kenden een relatief hoge opkomst. Maar er werd gevreesd dat de opkomst bij deze verkiezingen sterk zou dalen. Het grootste deel van het land is nu ingeënt tegen Covid-19 en kan naar buiten na een jaar van lockdowns. Natuurlijk zullen veel mensen van deze vrije dag gebruik maken om van alles te doen behalve opnieuw te gaan stemmen.

Onze hoofdredacteur Aviel Schneider trof enkele van die Israëli’s aan, bezig met hun favoriete vakantie-activiteit: barbecueën in de nationale parken. Hopelijk nemen zij ook even de tijd om te gaan stemmen.

15:30 uur -De Duitse redactrice van Israel Today, Judith Jeries, brengt haar stem uit

Judith Jeries, hoofdredacteur van ons Duitse tijdschrift Israel Heute, brengt haar stem uit in het Arabische dorp in Noord-Israël waar zij met haar gezin woont. Zowel religieuze Joden als Druzen, christenen en moslims waren als verkiezings­waarnemers aanwezig om te controleren of alles volgens de regels verloopt.
Nog voordat de stembussen gesloten zijn, horen we al beschuldigingen van kiezersbedrog, hoewel daar geen bewijs voor is.

Judith stemt in haar lokale stemlokaal in Noord-Israël.

14:45 pm – Politie bereidt zich voor op mogelijke bestorming van de Knesset

De bewakers van de Knesset en de Israëlische politie hebben naar verluidt voorbereidingen getroffen om een mogelijke bestorming van het Israëlische parlement door ontevreden kiezers af te slaan. Zij vrezen een herhaling van wat in januari bij het Amerikaanse Capitool gebeurde.

Door het grotere aantal mensen die ‘op afstand’ stemmen en speciale stemmingen dit jaar, wordt de definitieve telling van de stemmen pas aan het eind van de week verwacht, waardoor er veel te veel tijd overblijft voor gevaarlijke speculaties en opruiende retoriek van politici.

13:55 uur – Meer Arabieren stemmen dit keer op Netanyahu

Nu een groot deel van de rechtervleugel zich tegen hem keert, heeft Netanyahu stevig campagne gevoerd voor extra stemmen van Israëls Arabische burgers. En hoewel hij door links regelmatig als een ‘racist’ wordt bestempeld, lijkt de inspanning vruchten af te werpen.

De Arabische jongeman, die het huis van onze hoofd­redacteur Aviel Schneider schoonmaakt, kwam vandaag enkele uren te laat op zijn werk omdat hij, zijn acht broers en zussen en zijn moeder eerst moesten gaan stemmen. En op wie hebben ze gestemd? Bibi! Bij de vorige verkiezingen hadden ze op de Gezamenlijke Arabische Lijst gestemd. Maar deze jonge Arabier is teleurgesteld geraakt door Arabische knessetleden, die alleen maar slogans spuien, terwijl Netanyahu daadwerkelijk dingen voor elkaar krijgt.

13.50 uur – Minister van Defensie en vice-premier Benni Gantz bezoekt de Westelijke Muur

Benni Gantz, voorzitter van de partij Blauw-Wit, hoopt ook in de 24ste Knesset te komen. Volgens de peilingen krijgt zijn partij vier zetels. Zullen zijn gebeden helpen om de kiesdrempel (3,25 %, 3 zetels) te halen?

(Video: Gilead Reshef)

12:45 pm – Drive-in stemmen voor besmette Israëli’s

Israël heeft honderden drive-in stemlokalen ingericht voor burgers die nog in quarantaine zijn of die besmet zijn met Covid-19.

Met een taxi naar het stembureau. (Foto: Aviel Schneider)

12:05 pm – Bennett: Help ons een regering te vormen die om ons geeft

Na het uitbrengen van zijn stem, herhaalde Naftali Bennett zijn Yamina Partij co-leider Ayelet Shaked (zie hieronder) in het aansporen van Israëli’s om op alternatieve rechtse partijen te stemmen en hen te helpen een regering te vormen ‘die echt om de mensen geeft’. Zie Bennett’s pleidooi in het Engels hieronder.

11:45 uur – Bibi en Sara Netanyahu brengen hun stem uit

Netanyahu’s Likoedpartij zal naar verwachting 30 tot 32 zetels winnen, waarmee het verreweg de grootste factie in de 24e Knesset is. Maar dat betekent niet dat het makkelijk voor hem zal zijn om een regering te vormen. Zie eerdere updates om te begrijpen waarom.
Om 10 uur ‘s ochtends bedroeg de opkomst 14,8 procent, een lichte stijging ten opzichte van de vorige verkiezingen.

Bibi en Sara Netanyahu brengen hun stem uit. (Foto: Marc Israel Sellem/POOL)

11:10 uur – President Rivlin stemt, en spreekt zijn diepe bezorgdheid uit over Israël

President Re’oeven Rivlin bracht vanmorgen zijn stem uit, en benadrukte dat vrije en open verkiezingen de heilige hoeksteen zijn van de Israëlische democratie. Maar het feit dat Israël zo vaak verkiezingen heeft gehad die niet tot echte veranderingen leiden, maar alleen maar de politieke tegenstellingen lijken te verdiepen, heeft Rivlin ‘ongerust’ gemaakt. ‘Zeer bezorgd.’

10:15 uur – Oppositieleider Yair Lapid brengt zijn stem uit

Maar de samenstelling van de volgende Knesset volgens de laatste peilingen, en de partijafspraken volgens de verklaringen van de verschillende fractieleiders, betekenen dat het voor Lapid zo goed als onmogelijk zal zijn om een alternatieve coalitie te vormen en premier te worden, ongeacht het aantal zetels dat zijn partij Yesh Atid wint.

Lapid en zijn vrouw stemmen, en de media zijn er om elke seconde van op te vangen. (Foto: Elad Gutman)

9:30 uur – Netanyahu’s rechtse uitdagers willen een einde maken aan zijn dominantie in de Israëlische politiek

Net als de vorige drie verkiezingen is ook deze verkiezingen weinig meer dan een referendum over Netanyahu als premier. Terwijl ze vanmorgen haar stem uitbracht, riep Ayelet Shaked, medevoorzitster van de partij Yamina, de Israëli’s op om te stemmen op de kleinere rechtse partijen die Netanyahu’s Likoed uitdagen, zodat ‘we een fatsoenlijke rechtse regering kunnen vormen die zich echt bekommert om de burgers.’

Voormalig Likoed-minister Gideon Sa’ar, hoofd van de pas opgerichte partij Nieuwe Hoop, brengt zijn stem uit in een poging Netanyahu af te zetten. (Foto: Noam Revkin Fenton/Flash90)

8:30 uur – Bibi gaat van deur tot deur om stemmen te werven

In de laatste uren voor de opening van de stembussen deden Israëlische politici verwoede pogingen om het potentiële aantal stemmen voor hun respectieve partijen te verhogen. Terwijl premier Benjamin Netanyahu bij de Westelijke Muur Goddelijke bijstand vroeg, zat zijn minister van Defensie en politieke rivaal Benny Gantz in een bar in Tel Aviv te drinken met aanhangers.

Natuurlijk nam Netanyahu ook deel aan het werven van stemmen en hij bezocht hij zelfs flatgebouwen om de Israëli’s van deur tot deur te smeken op zijn Likoedpartij te stemmen, die volgens de peilingen gemakkelijk de grootste partij in de volgende Knesset zal zijn.

Gantz’ ‘Blauw-Wit’ haalt misschien de kiesdrempel niet. En dat nadat deze Likoed in de laatste twee verkie­zingen bijna had verslagen. Drink een glaasje om dit te verwerken.

7.45 uur – Het tellen van de stemmen duurt dit jaar langer

Verkiezingsfunctionarissen hebben meegedeeld, dat vanwege het grotere dan gebruikelijke aantal mensen dat ‘op afstand’ zal stemmen in verband met de lopende corona­-regelingen (besmette personen en verpleeg­huis­bewoners), de definitieve telling van de stemmen pas aan het eind van de week beschikbaar zal zijn.

7.00 uur – De stembureau’s gaan open in het hele land

Om 7 uur Israëlische tijd gingen in het hele land de stembureau’s open. (Foto:Yonatan Sindel/Flash90)

Ongeveer 6,5 miljoen Israëli’s mogen vandaag stemmen, en zij kunnen dat doen in een van de 16.685 stembureaus in het hele land. Naast de 12.127 ‘normale’ stembureaus, zijn er 547 in verpleeghuizen, 61 in gevangenissen, 103 in ziekenhuizen, waaronder 38 in de corona-afdelingen, en 4 stembureaus zijn in ‘corona-hotels’. Er zijn ook 409 stembureaus voor burgers die momenteel in quarantaine zijn en 342 voor degenen die besmet zijn met COVID-19. Dan zijn er nog 50 zogenaamde ‘verkiezingsbussen’, mobiele stembureaus die de hele dag door het land zullen rijden als dat nodig is.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.