Knessetlid zet aan tot haat tegen Israël

“We willen Palestijnse vlaggen boven Jeruzalem zien wapperen”

Door Redactie Israel Today | | Onderwerpen: Knesset, Jeruzalem, Israëlische Arabieren
Ayman Odeh wil de Palestijnse vlag boven Jeruzalem zien wapperen. Foto: Olivier Fitoussi / Flash90

Opruiing tegen, of in het beste geval het zwart maken van de politie op racistische gronden is dezer dagen in het Westen steeds gebruikelijker geworden, en Israël vormt daarop geen uitzondering.

Maar een Arabisch lid van de Knesset ging nog veel verder in een venijnige vakantietoespraak die zelfs uiterst linkse progressieven ineen deed krimpen.

Staand voor de Damascuspoort in Jeruzalem, een brandhaard van recent Arabisch geweld, riep Knessetlid Ayman Odeh, leider van de Joint Arab List, lokale Arabieren op om niet langer te dienen in de Israëlische politie en veiligheidstroepen.

“Het is belangrijk voor mij om u vanaf hier, de Damascus Poort, te vertellen dat het een vernedering is voor een van onze zonen [Arabieren] om bij de veiligheidstroepen te gaan,” drong Odeh aan in zijn Ramadan videotoespraak. Hij drong er bij alle Arabieren die al bij de Israëlische politie of de IDF dienen op aan om “de wapens neer te gooien.”

Maar toen ging hij verder, effectief ophitsend tegen de natie waarin hij als wetgever dient:

“Ons historisch standpunt is dat wij ons bij ons volk zullen aansluiten om een einde te maken aan de moorddadige bezetting, zodat de staat Palestina [sic] zal worden opgericht en Palestijnse vlaggen zullen worden gehesen op de muren van Jeruzalem.”

Een koor van collega-leden van de Knesset sloeg Odeh voor zijn “schandalige” opmerkingen.

“Ayman Odeh zet aan tot haat tegen de staat Israël en zijn instellingen. Wij zullen geen overeenkomsten met hem sluiten. Zijn plaats is buiten de Israëlische Knesset,” tweette Ayelet Shaked, minister van Binnenlandse Zaken.

Minister van Openbare Veiligheid Omer Barlev (Labor-partij) noemde de verklaring van Odeh “schandalig, gevaarlijk en onverantwoordelijk,” opmerkend dat “de dienst van Arabische Israëli’s bij de politie een symbool is van co-existentie en integratie.”

Zelfs leden van de extreem-linkse progressieve partij Meretz namen Odeh op de korrel. “Er is of was hier een kans om de Arabische vertegenwoordiging in de regering uit te breiden, maar met wat hij zei, sloot de deur in deze kwestie,” zei vice-minister van Economie Yair Golan.

Leden van de oppositiepartij Likud riepen de procureur-generaal op Odeh aan een onderzoek te onderwerpen wegens opruiing tegen de staat en zijn instellingen.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox