Knessetlid: ‘We moeten Iran nu aanvallen’

 

Door Ryan Jones |

Israëlische F16 gevechtsvliegtuigen opgesteld voor de training tegen een fictieve vijand die veel lijkt op Iran en zijn vazallegers zoals Hezbollah. Foto: Olivier Fitoussi/Flash90

Mochten de VS, Europa en andere wereldmachten falen in een laatste poging om Iran ervan te overtuigen terug te keren naar de onderhandelingstafel, dan zou de huidige Israëlische regering volgens Hanegbi de steun hebben van de Likud-geleide oppositie om een preventieve militaire aanval uit te voeren op de Islamitische Republiek.

‘Iran is een existentiële bedreiging. Wij geven onze volledige steun aan deze regering als het besluit wordt genomen om toe te slaan. We naderen het kruispunt van een beslissing over de Iraanse kwestie,’ zei Hanegbi op een cultureel evenement in het weekend. ‘Als er geen akkoord is tussen Iran en de wereldmachten, moeten we Iran voor het einde van 2021 aanvallen.’

Toen de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid eerder deze maand een ontmoeting had met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Anthony Blinken, merkte hij op dat Iran binnenkort een nucleaire drempelstaat zou worden. Israël, zo benadrukte hij, zou die uitkomst niet kunnen tolereren.

Blinken en andere topambtenaren van de VS zijn sindsdien dichter bij het Israëlische standpunt komen te staan, zonder echter expliciet te dreigen met militaire actie. Israël daarentegen is openhartig geweest over zijn plannen om Iran aan te vallen als het uitdagende nucleaire programma van de Islamitische Republiek door zou gaan.

Een week na Lapid’s terugkeer naar Israël, keurde zijn regering een speciale begroting van 5 miljard shekels (omgerekend zo’n 1,4 miljard euro) goed voor een mogelijke aanval op Iran. Zie artikel: Israël keurt budget goed voor luchtaanvallen op Iran.

In nauw verwant nieuws, tweette de Israel Defense Forces (IDF) op zaterdag foto’s en beelden van Israëlische F15 gevechtsvliegtuigen die een Amerikaanse B1-B zware bommenwerper door het Midden-Oosten escorteren.

Israël noemde de vlucht een demonstratie van de voortdurende nauwe samenwerking tussen de bondgenoten, en het werd gezien als een duidelijke boodschap aan Iran dat Israël en de VS hun voorbereidingen voor een gezamenlijke militaire operatie opvoeren.