Knessetlid nam deel aan Hamas-Fatach conferentie

Ayman Odeh, lid van de Knesset en leider van de overwegend Arabische Gemeenschappelijke Lijst, woonde een persconferentie bij, waar leiders van Hamas en Fatach verklaarden dat zij zich zouden verenigen in de strijd tegen Israël.

Door Aryeh Savir/TPS |

Saleh Al-Arouri, adjunct-hoofd van de Hamas-beweging, die zich in Libanon bevindt, en Fatach-leider Jibril Rajoub, die in Ramallah is, zeiden tijdens de online conferentie van donderdag, dat de twee rivalen hadden besloten hun verschillen opzij te zetten en hun strijd tegen Israël te coördineren. De reden hiervoor was het plan van Israël om de soevereiniteit in delen van Judea en Samaria uit te roepen.

De zogenaamde ‘Deal van de eeuw’, officieel getiteld ‘Vision for Peace, Prosperity and a Better Future’, houdt in dat Israël ongeveer 30% van het grondgebied in Judea en Samaria, dat al door Israël wordt gecontroleerd, gaat annexeren en dat de resterende 70% deel uitmaakt van de toekomstige Palestijnse Staat.

Al-Arouri kondigde aan, dat Fatah en Hamas alle meningsverschillen zouden bevriezen om een strategisch akkoord te bereiken en zo de ‘existentiële dreiging’ van de Israëlische plannen tegen te gaan. Hamas en Fatach zullen samen opereren, ‘zoals ze deden tijdens de eerste en de tweede intifadah’, waarbij duizenden Israëliërs werden gedood.

Rajoub beweerde dat Fatach zich tot nu toe vreedzaam heeft verzet, maar zodra Israël zijn soevereiniteit verklaart, zal Fatach ‘de zaak opnieuw onderzoeken, het is een oorlogsverklaring aan ons, de bezetting is de vijand, we zullen niet met een witte vlag zwaaien, we zullen niet alleen sterven en we zullen niet alleen lijden’.

Rajoub en Al-Arouri verwelkomden het Israëlische Knessetlid, Ayman Odeh, en prezen hem vanwege zijn aanwezigheid in Ramallah toen hij naast Rajoub zat.

Odeh legde uit dat hij in Ramallah was om ‘de inspanningen ter verzoening tussen de Palestijnen te steunen’. Verzoening tussen de facties is een nood­zakelijke stap om tegen de annexatie te strijden, een einde te maken aan de bezetting en een recht­vaardige vrede te bereiken, zei hij. De voortdurende verdeeldheid tussen Hamas in Gaza en Fatach in Ramallah ‘dient alleen diegenen die de bezetting en de vestiging van de apartheid willen voortzetten’, voegde hij eraan toe.

Schaamte kent geen grenzen
De Likoedpartij veroordeelde Odeh voor zijn bezoek aan Ramallah, en zei dat hij ‘tot een nieuw dieptepunt was gezakt. Schaamte kent geen grenzen’, was de reactie.
Likoed afgevaardigde Shlomo Karai diende een klacht in bij de ethische commissie van de Knesset.
‘Afgezien van de oproep tot geweld is de enkele aanwezigheid (ook via Zoom) van een Israëlisch Knessetlid bij een moorddadige terroristische organisatie iets wat niet acceptabel is; dit is steun aan terrorisme in alle opzichten, en de ethische commissie dient hem [Odeh] streng te straffen’, schreef Karai in de klacht.

Saleh Al-Arouri is een van de oprichters van de militaire vleugel van Hamas, en wordt beschouwd als het brein achter het ontvoeren en vermoordev van Naftali Fraenkel, Gilad Shaer en Eyal Ifrach in 2014, en de moord op Eitam en Na’ama Henkin in 2015, die werden doodgeschoten tijdens het rijden in de buurt van de nederzetting Elon Moreh-in Samaria.

Rajoub zei in januari van dit jaar, in een interview met TPS vanuit Koeweit, dat ‘elk plan zonder de oprichting van een onafhankelijke Palestijnse Staat binnen de grenzen van 1967 en zonder de deling van Jeruzalem, een ramp zou zijn voor beide volken, zowel het Israëlisch als het Palestijnse’.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.