Knessetlid hekelt ‘politieke inmenging’ van Facebook

Niet alleen de voormalige Amerikaanse president Donald Trump bezorgt Facebook problemen wegens zijn rol in het moderne democratische proces, dat doet ook het knesset­lid Itamar Ben Gvir, hoofd van de extreem-rechtse partij Otzma Yehudit (Joodse Kracht).

Door Ryan Jones |

De Israëlisch parlementariër Itamar Ben Gvir demonstreert tegen Facebook in Tel Aviv. (Foto: Tomer Neuberg/Flash90)

Ben Gvir sloot zich vrijdag aan bij een protest tegen de internet­gigant voor het hoofdkantoor van zijn lokale vestiging in Tel Aviv. De Israëli’s demon­streerden tegen wat zij de ‘politieke inmenging’ van Facebook noemden, nadat het bedrijf in mei de WhatsApp-accounts had geblokkeerd van 30 mensen die aangesloten zijn bij de extreem-rechtse organisatie Lehava. Onder degenen die door Facebook werden geblokkeerd was de vrouw van Ben Gvir.

Lehava is een Hebreeuws acroniem voor ‘Preventie van Assimilatie in het Heilige Land.’ De groep richt zich vooral op het voor­komen van het huwelijk van Joden met niet-Joden. De groep heeft zich ook krachtig uitgesproken tegen de aanwe­zigheid van christenen en Messias-belijdende Joden in het Land.

Rechtse Israëli’s beschuldigen de recente acties van Facebook als een schending van hun vrijheid van meningsuiting. (Foto: Tomer Neuberg/Flash90)

Na de actie van Facebook in mei, diende Ben Gvir een strafrechtelijke klacht in tegen leiding­gevenden van Facebook in Israël. Hij beschuldigt hen ervan, dat zij WhatsApp hadden gebruikt om zijn vrouw en andere Lehava-activisten effectief ‘af te luisteren’. Hoe kon Facebook anders weten wat de activisten hadden geschreven op het zogenaamd versleutelde berichten­platform? Ongeoorloofd afluisteren is een strafbaar feit, waarop in Israël een gevangenis­straf staat van maximaal vijf jaar.

Het is onwaarschijnlijk dat de rechtszaak van Ben Gvir iets zal opleveren, maar deson­danks hamerde hij er bij de demonstratie van vrijdag op, dat Israëlische rechter­vleugel zich niet het zwijgen laat opleggen door Facebook.

‘Het gedrag van Facebook is politiek, we zullen niet toestaan dat ze de wet overtreden door ons het zwijgen op te leggen,’ zei het knessetlid. ‘Noch Facebook, noch de politie zal ons het zwijgen opleggen tegen de wet in. Soms worden WhatsApp-accounts verwijderd, soms worden Facebook-pagina’s geblokkeerd. Wat zal Facebook de volgende keer gaan doen bij zijn grove schending van de vrijheid van meningsuiting?!’

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.