Knessetlid: Corona-statistieken bedrieglijk hoog

Het heftige debat over de geldigheid van de COVID-19-statistieken met sterfgevallen, en dus over de noodzaak van draconische beperkingen, haalt in de Verenigde Staten al wekenlang de krantenkoppen, en hetzelfde gebeurt ook hier in Israël.

Door Ryan Jones |

Maar hier is de situatie hier een beetje anders. In de VS is het de federale regering onder president Trump die een aantal van de cijfers in twijfel trekt en de noodzaak dat iedereen een mondkapje draagt en in isolatie blijft; in Israël is het de nationale regering onder premier Netanyahu die steeds zwaardere beperkingen voorstelt, bang dat een tweede golf van infecties het gezondheids­systeem zal overweldigen.

Netanyahu is zo ver gegaan dat hij het hoofd van het Knesset Coronavirus Comité, MK Yifat Shasha-Biton van zijn eigen Likoed partij, dreigt te ontslaan omdat zij herhaaldelijk zijn oproepen tot strengere beperkingen in twijfel trekt.

Maar sommigen gaan nog verder, en beschuldigen de regering van het misleiden van het publiek over het ware gevaar, of de afwezigheid daaraan, dat Covid-19 vormt.

In de vergadering van het Coronavirus Comité van zondag merkte de adjunct-directeur-generaal van het ministerie van Volksgezondheid, prof. Itamar Grotto, op dat het aantal mensen dat aan Covid-19 in Israël is gestorven, onlangs tot 400 is gestegen.

MK Joelia Malinovski (foto boven) van de oppositiepartij Yisrael Betenoe interrumpeerde meteen: ‘Ze zijn niet gestorven aan Covid-19, dat is een vergissing. U bedriegt het publiek.’

Malinovsky merkte op dat het ministerie van Volksgezondheid mensen die aan bestaande kwalen zijn gestorven, telt als slachtoffers van de pandemie. Inderdaad, de meeste van de 400 doden in Israël behoorden tot de ouderen en/of zieken.

MK Osnat Mark (Likoed) reageerde: ‘Als het [het coronavirus] hun dood versnelt, is dat dan niet genoeg? Als een kankerpatiënt in een risicogroep zit en sterft aan het coronavirus, had hij nog een paar jaar kunnen leven met een behandeling’.

Malinovsky was het er nog steeds niet mee eens dat zo’n persoon wordt geteld als een ‘coronavirus dode’, en vroeg: ‘Als een 90-jarige kankerpatiënt naar het ziekenhuis komt, aan de beademing wordt gezet en in een geïnduceerde coma ligt, de dokters vechten voor zijn leven, en op het einde raakt hij besmet met een virus – waarvan er veel in ziekenhuizen zijn – en dan sterft hij. Waaraan is hij gestorven?

Enkelen hebben ook opgemerkt dat dezelfde 90-jarige kankerpatiënt ook gemakkelijk aan de jaarlijkse griep had kunnen sterven, maar zeker niet als slachtoffer van het genoemde virus (in ieder geval niet in de media), maar eerder als slachtoffer van kanker.

Ondertussen blijft Israël elke dag meer dan 1.000 nieuwe coronavirusgevallen registreren, aangezien de regering en Knesset voortdurend discussiëren over welke maatregelen ze moeten nemen om de uitbraak in te dammen.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.