Knesset ontbonden, Israël staat voor nieuwe verkiezingen

Yair Lapid wordt interim-premier na ontbinding van Knesset tot nieuwe regering is gevormd, nieuwe verkiezingen gepland voor oktober na Hoge Feestdagen: vijfde verkiezing in minder dan vier jaar.

Door Redactie Israel Today | | Onderwerpen: Knesset
De Israëlische premier Naftali Bennett en minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid op een gezamenlijke persconferentie in het Israëlische parlement op maandagavond. Foto: Yonatan Sindel / Flash90

Premier Naftali Bennett en vicepremier Yair Lapid zijn overeengekomen om de huidige Knesset te ontbinden en nieuwe verkiezingen uit te schrijven.

Dat zou de vijfde Israëlische verkiezing in drieëneenhalf jaar zijn; nieuwe verkiezingen zijn gepland voor eind oktober, onmiddellijk na de Hoge Feestdagen.

Bennett en Lapid hielden maandagavond Israëlische tijd een gezamenlijke persconferentie, waarin zij de redenen voor hun besluit uiteenzetten.

“We staan hier vandaag voor u op een moeilijk moment, maar in de wetenschap dat we de juiste beslissing voor Israël hebben genomen. De vorming van de regering was de moeilijkste opdracht in mijn leven, maar ook het meest zionistische in mijn leven,” zei Bennett.

“We wilden doorgaan, geloof me, we hebben geen middel onbeproefd gelaten. Niet voor onze eer, maar voor de eer van dit prachtige land. Afgelopen vrijdag werd mij door veiligheidsfunctionarissen en juristen verteld dat met het vervallen van de bepalingen voor Judea en Samaria, de staat Israël in chaos zou vervallen. Ik kon dat niet laten gebeuren.”

Minister van Buitenlandse Zaken en vicepremier Yair Lapid zei: “Ik wil mijn partner, premier Naftali Bennett, bedanken voor de verantwoordelijkheid die hij vandaag toont, voor het feit dat hij het land boven zijn persoonlijke belangen stelt. Onze vriendschap heeft de tand des tijds doorstaan en is op hindernissen gestuit, maar heeft die altijd overwonnen”.

“Ik zal genoeg gelegenheden krijgen om campagne te voeren voor de staat Israël. Voor nu wil ik mijn partner, premier Naftali Bennett, bedanken voor de verantwoordelijkheid die hij vandaag toont, voor het feit dat hij het land boven zijn persoonlijke belangen stelt.”

De Likoedpartij van huidig oppositieleider en voormalig premier Benjamin Netanyahu was van plan woensdag haar eigen wetsvoorstel in te dienen om de Knesset te ontbinden.

De huidige coalitie telt na het aftreden van twee leden nog slechts 59 leden. In de afgelopen weken hebben leden van de Knesset van verschillende partijen in de coalitie hun ongenoegen geuit over de regering en velen hebben stemmingen in het parlement geboycot. Zonder een meerderheid van 61 leden kan de coalitie niet langer wetgeving aannemen.

In het geval van nieuwe verkiezingen zou Likoed momenteel meer dan 35 zetels hebben; 15 zetels meer dan de partij van Lapid, Yesh Atid. De partijen onder leiding van Bennett en Gideon Sa’ar zitten in de peilingen dicht bij of onder de kiesdrempel om überhaupt in de Knesset te komen.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox